Bislimi: Region se suočava sa destabilizujućim naporima Rusije

Datum: 17.11.2023


Predstavnici institucija, poslanici Skupštine Kosova, Albanije i Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske okupili su se da razgovaraju o integraciji u Evropsku uniju.

U fokusu ovog sastanka je regionalna saradnja, angažovanje dijaspore i međunarodni odnosi.

Zamenik premijera Kosova Besnik Bislimi je ovom prilikom rekao da je Kosovo na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Dok, prema njegovim rečima, Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u regionu, savezi između država su neophodni.

"Današnji sastanak je snažan dokaz saradnje naših zemalja u orijentaciji evropskih i zapadnih vrednosti. Evropske integracije nisu cilj same po sebi, već transformativno putovanje za nas. Naša posvećenost ispunjavanju kriterijuma koje je postavila Evropska unija je nepokolebljivo širenje EU nije samo geografsko proširenje. Sve dok smo na ovom putu moraju prepoznati izazove koji nam se postavljaju. Kosovo već sedam godina ima formalni sporazum sa EU i sprovodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svi naši kapaciteti stavljeni su u službu sprovođenja reformi koje proizilaze iz mehanizama EU. Naš put ka Evropskoj uniji je dokaz naše odlučnosti. Naš region se suočava sa destabilizujućim pokušajima u režiji Rusije, ali akteri su iz regiona. Delujemo u okruženju gde su savezi važni. Dakle, pozicija Kosova u regionu nije vezana samo za nacionalni interes, već i za doprinos koji možemo da damo miru, bezbednosti i razvoju", dodao je on.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala zatražila je da sve države regiona budu jednoglasne na zajedničkom putu ka EU.

"Kosovo je prošle godine krenulo na put ka članstvu u Savetu Evrope, pa vam se zahvaljujem na podršci koju ste nam pružili. Znate da naš put nije bio lak do odluke Ministarskog saveta. Nadamo se da će nakon izveštaja stižu izvestioci, bićemo u prilici da vrlo brzo dobijemo mišljenje Skupštine" naglasila je Gervala.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica