Dodik tvrdi da je SNSD apsolutni pobednik izbora, traži nacionalni konsenzus u RS

Datum: 07.10.2024


Predsednik Republike Srpske i lider Saveza nezavsnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je njegova stranka apsolutni pobednik juče održanih lokalnih izbora.

Dodik je naveo da je SNSD osvojio vlast u 75 odsto gradova i opština u RS, dodavši da je ta stranka osvojila 332 hiljade glasova, što je za pedeset hiljada glasova više u odnosu na prošle izbore.

„Mi smo na ovim izborima dobili više od 42 odsto glasova i ponosni smo na glasače koji su prepoznali našu politiku.“

„Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) su partije koje su dobile nešto više od deset posto glasova i to pokazuje da je SNSD prevazišao sve partije“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Dodao je da je RS na jučerašnjim lokanim izborima pokazala demokratski kapacitet i političku zrelost društva.

Dodik je rekao da je važno nastaviti sa vođenjem odgovorne nacionalne politike, naglasivši da je SNSD, uprkos međunarodnim sankcijama uvedenim njenim najvišim funkcionerima, pokazao da je to partija koja raste.

Prema njegovim rečima, SNSD je na jučerašnjim izborima pokazala dominantnu poziciju i zbog, kako je kazao, solidarnosti naroda prema onome što stranci rade prema najvišim funkcionerima RS.

Dodik je pozvao sve političke aktere u RS da se okupe oko nacionalnih odluka i pitanja, važnih za ovaj BiH entitet i da se „izdignu iznad onoga što je politička sujeta ili želja da se sruši SNSD“.

Dodao je da očekuje da će posle ovih izbora sve odgovorne partije pokazati veći stepen kompromisa, važnog za stabilnost i budućnost RS.

„U ovih mesec dana bili smo ‘umrtvljeni’ velikim političkim temama, ali treba očekivati da će pred nas da stave pitanja poput imovine i ostalih odredbi, što se tiče same BiH. To je vešto upakovano u priču o nekim planovima rasta, nečega sličnom Berlinskom procesu. Postoje pitanja koja traže čitav nacionalni i narodni konsenzus“, ocenio je Dodik.

Pozvao je sve političke aktere da se okupe oko jedinstvene ideje koja se zove – Republika Srpska.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica