Hamas predložio nezavisnu palestinsku vladu u Gazi posle završetka rata

Datum: 12.07.2024


Palestinski Hamas predložio je da nezavisna vlada koju bi činile nestranačke ličnosti rukovodi Pojasom Gaze i Zapadnom obalom posle zavretka rata, saopštio je zvaničnik te organizacije Hosam Badran.

„Predložili smo da nestranačka vlada sa nacionalnom nadležnošću rukovodi Gazom i Zapadnom obalom posle rata“, navedeno je u saopštenju u vezi s indirektnim pregovorima između Hamasa i Izraela pod posredstvom Katara, Egipta i SAD, u cilju zaustavljanja rata u Gazi i oslobađanja talaca koji se tamo drže u zatočeništvu.

„Administracija Gaze posle rata je unutrašnja palestinska stvar koja ne bi trebalo da trpi nikakvo mešanje spolja i mi nećemo diskutovati (posleratnu) Gazu ni sa jednom stranom“, dodaje se u saopštenju.

Jedan zvaničnik Hamasa je međutim pod uslovom da ostane anoniman rekao Frans presu da je predlog za nestranačku vladu predstavljen sa posrednicima.

Ta vlada će se baviti “ poslovima u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali u prvoj fazi posleratnog perioda i utrti put opštim izborima”, rekao je on.

Trenutni pregovori koji bi trebalo da dovedu do kraja rata, kako bi želela međunarodna zajednica, se vode u Dohi i Kairu.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica