Kurti: Bezbedonosne mere za uvoz robe iz Srbije za sada ukinute samo na Merdaru

Datum: 07.10.2024


Ministarstvo unutrašnjih poslova je napisalo pismo Carini u kom su naveli da će bezbednosna mera koja je postojala do sada biti primenjena kontrolom robe iz Srbije, ali samo na Merdaru, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za medije.

Kurti je rekao da još uvek ne postoje bezbednosni skeneri za kontrolu robe iz Srbije, te da ih Kosovo treba kupiti i da očekuju da im SAD i EU pomogne u tome.

“Kontrola robe biće samo na prelazu Merdare. Jer mi da bi smo imali kontrole na svim graničnim prelazima treba da dobijemo te skenere, prvo kupujemo ih sami, a drugo očekujemo od SAD i Evropske zajednice nam pomognu. Dok ne stignu ti skeneri, mi ćemo samo na Merdaru dozvoliti robi da ulazi ali uz kontrolu, jer sigurnosne mere kao takve još su na snazi”, kazao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finasija Hekuranom Muratijem.

Kaže da se situacija po pitanju sigurnosti još se nije promenila toliko. “Mi smo zaplenili četiri puta ogromne količine oružja i municije tokom zadnje dve godine. U zadnje dve godine Srbija je dovela svoju vojsku kraj naše granice četiri puta, kad se doda tome Milan Radoičić i desetina zločinaca koji su izvršili teroristički napad u septembru prošle godine i ubili našeg narednika Afrima Bunjakua to znači da sigurnosne mere moraju da budu tu, ali to što mi možemo da uradimo dok ne dolazi skener mi otvaramo Merdare prelaz za robu ali biće manuelna kontrola”.

Kurti je potvrdio da Kosovo, međutim, ne poseduje potrebne skenere. “Nemamo skenere nigde za sad, nama trebaju skeneri ali dok ne stignu skeneri mi otvaramo jedan takav prelaz gde može da dolazi roba. Znači manuelne kontrole dok ne dođu skeneri”, kazao je on.

Na pitanje novinarke Radija Kim koja roba iz Srbije će moći da uđe na Kosovo, s obzirom da je do sada bilo dozvoljen uvoz sirovina, Kurti je kazao: “oružje sigurno ne može”. “Roba će doći, robu će kontrolisati carinici i policija”, kazao je Kurti.

On je rekao da Kosovo nikada nije uvodilo trgovinske mere za robu iz Srbije, već da su u pitanju samo bezbednosne mere. Kurti je kazao da očekuje da će na predstojećem samitu u Nemačkoj 14. oktobra “učestvovati kao Kosovo”. “Očekujemo da na CEFTI i Berlinskom procesu u ponedeljak imamo puni uspeh”.

Podsetimo, upravo je iz Nemačke zaprećeno Kosovu neučešćem na samitu 14. oktobra, ukoliko ne ukine zabranu uvoza robe iz Srbije.

Uslovi Kurtija za dijalog

Na pitanja o dijalogu sa Srbijom, Kurti je kazao da “što se tiče konačnog sporazume”, postoji jedan sporazum.

“Takođe, ne možemo da zaboravimo sporazum koji imamo dijalogom u Briselu. Ono što se ne može zaboraviti jeste da je od 11, od 8 tačaka sporazuma prekršila Srbija. Ne možemo sa jednog na drugi sporazum, a da se ne tretira ko ga je prekršio. Interes Beograda je da se govori o dijalogu, a da se ne govori o sporazumu. Interes Beograda je da se kaže da treba da ima neki sporazum o budućnosti, a kako se ne bi zaboravio onaj iz prošlosti. Ono što ja insistiram jeste da se to potpiše jer da Beograd ne može da negira da smo izvršili sporazum, već da to potpišemo kao dokaz dobre volje i poverenja, kao i garantovanje za sprovođenje”.

To, kako kaže, “bez sumnje podrazumeva i povlačenje pisma EU, odnosno članova koje su poslali u decembru što je poslala bivša premijerka Anna Brnabić. Istovremeno, tražimo kao Republika Kosovo predaju Milana Radojčića i ostalih kriminalaca koji su ubili Afrima Bunjakua u septembru prošle godine, a koji sada imaju i optužnicu na Kosovu. To su tri uslova, potpisivanje sporazuma, povlačenje pisma premijerke Ane Brnabić i predaja Milana Radojčića. Ne možemo da govorimo da imamo sporazum sve dok se potpuno ne sprovede”, zaključio je on.

Na istoj konferenciji za novinare, premijer Kosova Aljbin Kurti je najavio i povećanje penzija.

„Danas imam zadovoljstvo da saopštim dobre vesti za sve penzionere. Od ovog meseca povećaćemo sve penzije za 20 odsto, uključujući osnovnu starosnu penziju, punu i delimičnu, invalidsku penziju za decu i odrasle, penziju za slepe i slabovide, paraplegičare i kvadriplegičare, porodičnu, invalidsku i prevremenu penziju za radnike Trepče“, izjavio je Kurti.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica