Opasan trend se pojavio na društvenim mrežama: “To je otrov!”

Datum: 02.09.2023


Boraks je već dugo deo mnogih domaćinstava kao sredstvo za čišćenje i pojačivač deterdženata za pranje veša.

Sada se promocija te „hemije“ širi društvenim mrežama i to tako što ga neki promovišu kao nešto što će poboljšati vaše zdravlje.

Ovaj novi trend doktori smatraju izuzetno opasnim.

“Kao doktor, jasno i izričito vam kažem, nikada nemojte piti ili jesti boraks u bilo kojoj količini”, rekla je dr Dženifer Ašton za ABC News.

“To je toksin. To je otrov”, dodala je ona.

Osobe koje dele ovakve informacije na društvenim mrežama predlažu da se boraks pije ili jede kao dodatk jelima, a koji navodno može pomoći da smanjite upale i pročistite telo.

Dr Ašton ističe da boraks nije samo štetan nego i nepotreban jer telo ima sopstvene metode prirodnog pročišćavanja.

“Naša koža, pluća, bubrezi, probavni trakt i jetra neprestano pročišćavaju telo”, rekla je Ašton.

“Telo je izuzetno pametno kad je reč o fizičkom mehanizmu i čišćenju, pa zapravo nisu potrebni nikakvi dodaci za to”, rekla je ona.

Ašton je dodala da navike kao što su vežbe, ishrana, unos vode i pušenje mogu povećati ili smanjiti upale u telu.

“Treba se usresrediti na zdrave navike ako želimo smanjiti upalu i poboljšati zdravlje”, rekla je.

Kad je rječ o trendu konzumiranja boraksa kako bi se smanjila upala, Ašton je istakla “rizik je značajan, a koristi gotovo da nema.”

Izloženost boraksu – kombinaciji borona, natrijuma i kiseonika – može dovesti do simptoma poput iritacije očiju, otežanog disanja, kašlja i krvarenja iz nosa, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju.

Dr. Daren Suton, licencirani doktor za urgentnu medicinu takođe napominje da visoki nivoi konzumiranja boraksa mogu uzrokovati zatajenje bubrega, insuficijenciju bubrega i smrt.

“Simptomi mogu početi kao mučnina, povraćanje, dijareja”, rekao je Suton i dodao:

“Mogu razumeti kako boraks može izgledati vrlo nevino i neškodljivo, ali u stvarnosti to zaista nije, pogotovo ako imate neki veći rizik o kojem možda niste svesni dok ne završite u hitnoj službi.”

Suton je zaključio i naglasio da je važno proveravati izvore kad je riječ o zdravstvenim savjetima na društvenim mrežama.


Normalna verzija ove vesti
Vesti iz iste kategorije
Početna stranica