Ambasador SAD na Kosovu o predlogu EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije: Nema boljeg sporazuma

Datum: 15.03.2023
Podeli Tvituj

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) izjavio je da predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije donosi realne, praktične, političke i ekonomske koristi.

On je podsetio da su strane prihvatile ovaj predlog, te dodao da će se o njegovoj primeni razgovarati tokom vikenda.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić će se 18. marta sastati u Ohridu, te se očekuje da se dvojica lidera usaglase oko izrade mape puta za implementaciju evropskog predloga.

"Moram da budem jasan, SAD veruju da u ovom trenutku nema boljeg dogovora. Ovo je važan korak napred", rekao je Hovenier na sastanku sa novinarima u Prištini 15. marta.

Evropski predlog ima za cilj da dovede do potpune normalizacije odnosa između Kosova i Srbije.

Dokument od 11 članova - koji je EU objavila 27. februara - ne spominje posebno uzajamno priznanje, za koje je Vlada Kosova rekla da bi trebalo biti u središtu konačnog sporazuma o normalizaciji odnosa.

U njemu se međusobno priznanje ne pominje eksplicitno ali se u članu dva navodi da strane moraju poštovati nezavisnost, autonomiju i teritorijalni integritet, pravo na samoopredeljenje, zaštitu ljudskih prava i nediskriminaciju.

Predviđen je poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, garancije za Srpsku pravoslavnu crkvu, te priznavanje državih simbola, carinskih pečata, registarskih tablica, diploma.

Ovaj dokument, koji je izvorno bio poznat kao francusko-nemački plan, takođe ima podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije