Američki ambasador: Dodik rizikuje budućnost stanovnika RS u opasnoj igri eskalacije i laži

Datum: 01.11.2023
Podeli Tvituj

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi izjavio je večeras da izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, kojima poziva na rušenje državnih granica na Zapadnom Balkanu kako bi se stvorila jedinstvena srpska država, ne samo da destabilizuju BiH, već prete i bezbednosti i stabilnosti regiona.

Ova poslednja eskalacija dolazi posle kontinuirane kampanje destabilizujuće retorike i postupaka usmerenih na podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i države BiH“, upozorio je Marfi u izjavi, objavljenoj na zvaničnoj stranici Ambasade SAD u BiH.

On je istakao da SAD neće stajati po strani dok, kako je ocenio, predsednik RS i njegovi politički saradnici pokušavaju pocepati BiH, destabilizovati zemlju i regiju i sprečiti napredak BiH prema Evropskoj uniji.

majkl marfi n1

Navodeći da su SAD „odlučne da zaštite suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH“, on je istakao da će njegova zemlja i dalje biti uz građane i institucije BiH i pozivati na odgovornost one koji su korumpirani ili se bave destabilizirajućaim, antidejtonskim aktivnostima.

„SAD ostaju prijatelj i partner svim građanima BiH. Naše politike nisu ni antisrpske ni antibošnjačke, a ni antihrvatske. Sjedinjene Države su odlučno i neskriveno pro-bosanskohercegovačke“, naglasio je Marfi.

Dalje je rekao da su u poslednjih trideset godina SAD u BiH uložile više milijardi dolara, dok je, kako je kazao, s druge strane predsednik RS, koji je isključivo „pro-Dodik i nema mnogo obzira ni prema kome, između ostalih, ni prema stanovnicima Republike Srpske“.

„Nedavne nepromišljene izjave Dodika, u kojima poziva na rušenje državnih granica na Zapadnom Balkanu kako bi se stvorila jedinstvena srpska država to jasno pokazuju“, naglasio je američki ambasador u BiH.

Još je naveo da Dodik „blokira državnu vladu, preti miru i nastoji ucenjivati ili maltretirati druge političke lidere u zemlji, kao i međunarodnu zajednicu“, umesto da se, kako je rekao, uključi u pregovore i postizanje kompromisa koji su potrebni za usvajanje reformi potrebnih za približavanje građana EU.

„U Republici Srpskoj Dodik radi na tome da stanovnicima uskrati njihova osnovna prava i slobode, kao što su sloboda medija, govora i okupljanja, kako bi se zaštitio od kritika i odgovornosti“, naveo je ambasador Marfi.

Američki diplomata je ocenio da je Dodik tokom skoro osamnaest godina vladavine dao vrlo malo za narod RS, dodavši da stanovnici tog bh. entiteta napuštaju BiH, kao i da je samo u prošloj fiskalnoj godini radna snaga u RS smanjena za deset procenata.

„Ako je Dodiku cilj da smanji RS, onda u tome uspeva“, naglasio je Marfi.

Govoreći o procesu koji se pred Sudom BiH vodi protiv Dodika, američki ambasador je ocenio da Dodik želi da ljude u RS ubedi da su njegovi problemi sa zakonom posledica široke, antisrpske, anti-RS međunarodne zavere.

„Stvarnost je prozaičnija. Dodik sam je stvorio svoje probleme sa zakonom, oni su rezultat njegovih dugotrajnih nasrtaja na Dejtonski mirovni sporazum i bosanskohercegovačke institucije na državnom nivou“, konstatovao je američki ambasador.

Još je kazao da se Dodik „okreće od Evrope i prosperiteta koji ona nudi i umesto toga prihvata vrednosti autokratije, kao i siromaštvo koje ona sobom nosi“.

„Rizikuje budućnost stanovnika RS u opasnoj igri eskalacije i laži. Ukratko, Dodik, a ne međunarodna zavera, pretnja je za RS, kao i za demokratsku i prosperitetnu budućnosti njenih stanovnika“, zaključio je ambasador Marfi.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije