Badžaku: Problemi se neće brzo rešavati, razgovori u Briselu biće teški

Datum: 12.09.2023
Podeli Tvituj

"EU, kao i Zapadni Balkan, treba da budu spremni za proširenje u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 2030. godine kako bi se taj cilj ostvario", stoji u Deklaraciji  lidera zemalja učesnica samita procesa Brdo-Brioni, održanog u Skoplju. Gzim Badžaku, poznavalc političkih prilika smatra da je u pitanju nastavak onog što je ranije izjavio predsednik Evropskog saveta i spremnost koju je EU iskazala kroz izjavu komesara za proširenje EU. Dodaje, da  proširenje EU  u najkraćem mogućem roku, ali najkasnije do 2030. godine treba da bude rezultat napretka, rezultat onoga sto je postignuto u zemljama koje teže  članstvu u EU.

"Nisam pesimista, ali kako stoje stvari posebno u dijalogu Kosova I Srbije, mišljenja sam da nije realno čekivati da se taj cilj ostvari do 2030.godine", kazao je u Jutarnjem programu RTK2 Gzim Badžaku.

"Mnogo je razloga koji dokazuju tu moju sumnju, pre svega mi nemamo nešto sto bi nam ulivalo nadu da će bolje stvari ići nego sada.  Retorika jedne i druge strane  je retorika sukoba i sukobljavanja i nema apsolutno ni pokušaja da se nađe nešto što bi moglo da doprinese prevazilaženju današnje situacije  napred. Nisam optimista da će biti izlaza iz ove  situacije ni na sastaku predsednika Vučića i premijera Kurtija u Briselu", mišljenja je Badžaku.

O izjavi  predsednice Kosova Vjose Osmani u Skoplju da EU treba da ukine mere za Kosovo koje su nesrazmerne, Badžaku kaže da je  Osmani iznela logičan zahtev, ali,  napominje da treba imati u vidu način usvanja tih "mera".

"Reč je o sankcijama, o nemogućnosti pristupa nekim fondovima, otkazivanje svih sastanaka koji su se odnosili na proces stabilizacije i pridruživanja i pre svega, način na koji su donete te mere, po skraćenim procedurama, ne po procedurama EU govori da će biti teško da se  to u kratkom roku dogodi. Iz prostog razloga jer će EU u kao u slučaju vizne liberalizacije, tako i sada pored onih zahteva koje je imala, dodati nove zahteve  prvi će prema mom ubeženju biti ukidanje zabrane uvoza srpske robe na Kosovo, nakon čega slede I ostali zahtevi u zavisnosti od razvoja situacije”, rekao je Badžaku.

Gzim Badžaku, napominje da je mišljenja i da se problemi  neće  brzo rešavati i dodaje  da će razgovori u Briselu biti teški. Međutim, kako kaže, ne  očekuje  napredak, već možda samo korak ka deeskalaciji.

"Možda će predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećati da će zatražiti od Srba na severu Kosova  učešće na izborima za gradonačelnike u sve četiri opštine, to zavisi  direktno od njega, negove volje, jer "Srpska lista"  neće prihvatiti  učešće  bez konkretanog zahteva od Vučića", smatra Badžaku.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije