Bitka za bebe u Gazi: Umotavaju ih u foliju i stavljaju pored tople vode

Datum: 13.11.2023
Podeli Tvituj

Prevremeno rođene bebe u najvećoj bolnici u Gazi Al Šifa zdravstveni radnici umotavaju u foliju i stavljaju pored tople vode u očajničkom pokušaju da ih održe u životu, upozorio je direktor bolnice, dok izraelske snage nastavljaju da dejstvuju po okolnim ulicama.

Osoblje bolnice Al-Šifa bori se da novorođenčad održi u životu nakon što su zalihe kiseonika nestale i morali su ručno da prenesu bebe iz inkubatora neonatalne jedinice u drugi deo bolnice.

„Bio sam sa njima malopre. Izvadili smo ih iz inkubatora. Umotamo ih u foliju i stavimo toplu vodu pored njih da ih zagrejemo“, rekao je direktor medicinskog centra dr Muhamed Abu Salmija za televiziju Al Arabi.

Na fotografijama se, kako piše CNN, vidi nekoliko novorođenih beba koje su izvađene iz inkubatora i bespomoćno leže na krevetu.

Lekar je rekao i da je nekoliko dece već umrlo na odeljenju intenzivne nege.

Zdravstvene vlasti za ovakvu tragičnu situaciju optužuju Izrael, koji konstantno bombarduje i blokira Gazu. Sama Gaza je i pre napada bila osiromašena i gusto naseljena teritorija.

Portparol ministarstva dr Ašraf al-Kidra rekao je da je kompleks bolnice „van funkcije“ nakon što je više puta bio na meti izraelske vatre.

Portparol izraelske vojske rekao je za CNN da su njegove snage uključene u „intenzivnu borbu“ protiv Hamasa u blizini bolničkog kompleksa, ali je negirao da je pucano na medicinski centar u severnoj Gazi i odbacio kritike da je bolnica pod opsadom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije