Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova se preselila u Rusiju

Datum: 14.09.2023
Podeli Tvituj

Bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsel, koja je bliska s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preselila se u Sankt Peterburg zajedno sa svojim ponijima, koji su dovezeni ruskim vojnim avionom, preneo je britanski Gardijan. 

Knajsel je 2018. godine, u vreme kada je bila ministarka spoljnih poslova Austrije, dospela na naslovne strane svetskih medija kada je pozvala Putina na venčanje, gde je s njim i plesala. Ovaj potez ministarke izazvao je oštre kritike, i to samo nekoliko meseci pošto su neke zemlje Evropske unije, izuzev Austrije, proterale brojne ruske diplomate kao odgovor na napad nervnim agensom na Sergeja Skripalja.

Knajsel je napustila vladu sledeće godine.

Kako piše Gardijan, Knajsel je poznata kao vrlo kontroverzna ličnost u svojoj zemlji.

1694689612-000_18G042-scaled-e1694689688252-1024x765.jpg

Preselila se u Francusku u septembru 2020. godine i postala gostujući kolumnista za Raša tudej.

Ona je u sredu na Telegramu napisala da je zaprepašćena što je njeno preseljenje u postalo “političko pitanje” i dodala da je svoje “knjige, odeću i ponije preselila iz Marseja u Bejrut preko DHL-a” u junu 2022. godine pošto je “proterana” iz Francuske.

Navela je da je Liban bio samo privremeno rešenje i da je putovala u Rusiju svakih šest nedelja na posao, gde sada osniva nevladinu organizaciju.

“Zbog sankcija nema ni letova ni DHL-a (za preseljenje u Rusiju). Zbog toga sam imala mogućnost da pratim ruski transportni let iz Sirije u Rusiju, na čemu sam veoma zahvalna”, napisala je ona.

Njena dva ponija su prošle nedelje prebačena su u Sankt Peterburg vojnim avionom iz ruske vazdušne baze u Siriji, navodi se u izveštaju ruske istraživačke stranice The Insider.

AFP/ Alexei Druzhinin / Sputnik

Knejsel je u junu svečano otvorila Gorki centar, thinktank pri Univerzitetu u Sankt Peterburgu koji radi pod njenim rukovodstvom. Osnovan je kako bi “pomogao u definisanju politike za Rusku Federaciju” s fokusom na Bliski istok.

Godine 2021. ona se pridružila upravnom odboru ruskog naftnog giganta Rosnjefta. Podnela je ostavku u maju 2022. pošto je Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom preti sankcijama Evropljanima koji su još uvek u odborima velikih ruskih kompanija.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije