Borel o zemljama zapadnog Balkana: Insistiramo na daljem usklađivanju spoljne politike sa EU

Datum: 13.11.2023
Podeli Tvituj

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da neke države zapadnog Balkana koje pretenduju na članstvo u EU nemaju sjajne rezultate kada se radi o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, kao i sankcijama prema Rusiji.

„Imamo odvojeni sastanak sa ministrima sa zapadnog Balkana kako bi pokazali koliko nam je važan region i kako bi razgovarali o nedavnim predlozima Evropske komisije za proširenje i insistirali na potrebi za daljim usklađivanjem spoljne politike. Neke države namaju baš sjajne rezultate kada je u pitanju usklađivanje sa našom spoljnom i bezbednosnom politikom i sankcijama“, rekao je Borelj.

Podsetimo, sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i Zapadnog Balkana biće održan u Briselu, a teme sastanka će biti zajednički bezbednosni izazovi, saradnja po pitanju spoljne i bezbednosne politike i učešće na predstojećim događajima na visokom nivou.

Sastanku će predsedavati visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, učestvuju ministri zemalja EU i šefovi diplomatije Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije Srbije.

„Evropska unija računa na buduće članice kada je reč o ujedinjenom odgovoru na trenutne geopolitičke izazove kroz solidarnost i blisku saradnju“, navela je evropska služba za spoljne na društvenoj mreži „X“.

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da Zapadni Balkan ne sme biti ostavljen „po strani“.

Ona je ocenila da je to „geostrateška neophodnost“.

„Imamo dobru priliku da do 2030. EU bude interno spremna i da države koje pregovaraju da postanu članice sebe dobro pripreme“, rekla je Fajon.

Nemačka ministarka spoljih poslova Analena Berbok izjavila je da ne sme biti „sivih zona“ za mir i bezbednost u Evropi.

„Na berlinskoj konferenciji jasno smo ukazali da je proširenje ne samo geopolitičko pitanje, nego da osnažuje Evropsku uniju“, rekla je ona.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije