Brnabić u Južnoj Koreji: Bilo me je sramota da kažem da ne koristimo litijum

Datum: 08.09.2023
Podeli Tvituj

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom razgovora u Južnoj Koreji među sagovornicima bilo čuđenja zašto Srbija u svom razvoju ne koristi resurse koje ima, poput litijuma.

Brnabić je u izjavi novinarima u Seulu podsetila i da je prošle godine u Singaporu, u razgovoru sa zamenikom premijera te zemlje, bilo reči koliko Srbija ima rezervi litijuma i da je njegov komentar bio da je Srbija „srećna i bogata zemlja“.

Mene je bilo sramota da kažem da to ne koristimo, navela je ona i dodala da je o tome bilo reči u Južnoj Koreji, koja je među liderima u zelenoj mobilnosti, što neophodno uključuje litijum, a oni su bez značajnih rezervi u 10 najjačih ekonomija sveta.

Čini mi se zajedničko svim razvijenim zemljama čuđenje da neko ko ima resurse da ih ne koristi, rekla je Brnabić, koja dodaje da ovde ne misli samo na litijum, već i na ljude koji su najznačajniji resurs.

Imamo strategiju da dovodimo konglomerate u Srbiju, da mi proizvodimo finalni proizvod i onda ga izvozimo u inostranstvo, a ne da radimo neki nebitan deo u procesu proizvodne, dodala je Brnabić.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije