Broj turista na Kosovu porastao za 30 odsto

Datum: 06.09.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Ugostiteljsko-turističke komore Hisen Sogojeva obavestio je Ekonomiju onlajn da je broj turista na Kosovu u junu povećan za skoro 30 odsto. I prema njegovim rečima, ovo je veoma dobra vest za zemlju.

Sogojeva je rekla da je Kosovo destinacija za mnoge turiste, kao neistražena zemlja, ali nijedna vlada mu nije dala značaj i nije dala prioritet sektoru turizma.

Sogojeva je rekla da je na osnovu statistike koju je objavila Agencija za statistiku Kosova, u junu ove godine povećan broj onih koji su posetili Kosovo, a prema njegovim rečima, zemlja beleži porast broja turista. svake godine.

„Ako se pozovemo na Agenciju za statistiku i uzmemo mesec jun bez jula i avgusta, imamo negde blizu 30 odsto, 29 odsto povećanje broja turista. Ovo je takođe dobra vest, da svake godine imamo sve veći broj turista“, rekao je on.

Prema rečima Sogojeva, Kosovo ima potencijal za turizam, a samo memorijalni kompleks „Adem Jašari“ u Prekazu godišnje primi blizu milion turista.

„Ovo pokazuje da je Kosovo, čak i sa ovim uslovima koje ima i sa ovim problemima koje ima, ipak destinacija koju traže strani turisti jer je još uvek neistražena destinacija. Poznato je da je Kosovo poznato po velikim turističkim potencijalima, bez obzira da li su prirodni, kulturni ili istorijski. Na primer, imamo samo memorijalni kompleks „Adem Jašari“ koji godišnje poseti skoro milion turista“, rekao je on.

Predsednik OHT-a je naglasio da nijedna vlada, ni prošla ni Kurtijeva vlada, nije dala značaj sektoru turizma.

Prema njegovim rečima, država još nije shvatila koliko je ovaj sektor profitabilan. On je dodao da ovaj sektor treba uvesti kao prioritetnu delatnost i više ulagati.

„Nažalost, nijedna vlada, ni prethodna, ni sadašnja, nije dala značaj turizmu. Sa punom odgovornošću kao stručnjak u ovoj oblasti, kažem vam da ni država još nije shvatila da je ova delatnost veoma isplativa. Do sada nikada nije bilo prioritetne aktivnosti.

„Turizam se mora uvesti kao prioritetna delatnost, razvoj sa prioritetom, kako bi se omogućilo da sva infrastruktura, počev od pravne, fizičke i druge, obezbedi da Kosovo sutra i prekosutra bude potencijalno, odnosno atraktivno, atraktivna destinacija za posetioce“.

„I sve ovo što danas vidimo, hoteli, restorani, bazeni, sve je to zahvaljujući privatnom sektoru. Država je učinila jako malo da se ima istinski razvoj ugostiteljstva i turizma“, rekao je on.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije