Bugarska ipak neće ući u evrozonu u januaru 2024.

Datum: 18.02.2023
Podeli Tvituj

Bugarska neće usvojiti evro od 1. januara 2024. godine, kako je zemlja planirala, izjavila je 17. februara ministarka finansija Rosica Velkova.

"Datum 1. januar 2024. više ne važi.... Novi ciljni datum je 1. januar 2025.", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Razlog za odlaganje je to što parlament nije uspeo da usvoji neophodne zakonske izmene, uključujući reforme o pranju novca, a Bugarska ne ispunjava kriterijum za nivo inflacije, rekla je ona. "Naši evropski partneri smatraju da Bugarska kasni sa usvajanjem zakona", dodala je ona.

Bugarska od 1997. godine sledi strogi režim štednje po kome je nacionalna valuta, lev, vezan za evro po fiksnoj stopi. Odluka o odlaganju pridruživanja evrozoni dolazi pošto se Bugarska 2. aprila suočava sa petim parlamentarnim izborima u dve godine.

Bugarski predsednik Rumen Radev raspustio je poslednji parlament početkom februara posle samo četiri meseca. Uzastopni izbori su proizveli fragmentirane parlamente u kojima nijedna stranka nije bila u stanju da sastavi vladu.

Velkova je u januaru upozorila da bi neusvojene zakonske promene mogle da odlože članstvo Bugarske u evrozoni. Uprkos njenom upozorenju, mere nikada nisu došle na glasanje.

Velkova je na konferenciji za novinare rekla da Bugarska neće podneti izveštaj o konvergenciji krajem februara, a samim tim pada i rok od početka 2024. godine za ulazak u evrozonu. Odluka je doneta nakon razgovora sa evropskim zvaničnicima.

Dogovoreno je da Bugarska teži novom datumu, koji bi bio najkasnije do 1. januara 2025. godine. Bugarska mora da ispuni svoju obavezu da se pridruži Valutnom mehanizmu II i usvoji četiri nacrta zakona, uključujući Meru protiv pranja novca, Zakon o privrednom stečaju i izmene zakona koji reguliše osiguranje.

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije