Cene lekova na Kosovu, po želji farmaceuta

Datum: 11.03.2023
Podeli Tvituj

Zloupotrebe sa cenama lekova u kosovskim apotekama mnogo koštaju građane. Oni su se Radiju Kosova žalili na visoke cene lekova u odnosu na njihove prihode. Dok iz Farmaceutske komore Kosova kažu da nedostatak zakona koji reguliše cene lekova izaziva veliki haos u farmaceutskom sektoru.

Nedostatak zakona koji reguliše cenu lekova u apotekama i dalje opterećuje džepove građana. Kažu da nedostatak sprovođenja zakona dovodi do toga da apoteke zloupotrebljavaju cene. U intervjuu za Radio Kosova, građani govore o cenama lekova koje variraju od apoteke do apoteke.

„U ove dve apoteke koje su jedna pored druge kupujem isti proizvod po različitim cenama i to je veoma uznemirujuće. Dok u odnosu na zemlje regiona cene dosta variraju“, kaže građanin za Radio Kosovo.

„Ovde kupljena injekcija za lečenje bolesti na Kosovu košta 500 evra, dok je ista injekcija u Turskoj 70 evra, neko treba da ide u zatvor zbog ove zloupotrebe. U poređenju sa nivoom plata na Kosovu, cene lekova su veoma visoke“, kaže drugi.

Predsednik Farmaceutske komore Kosova Arijanit Zajmi kaže da neregulisanje cena izaziva veliki haos u farmaceutskom sektoru i da to najviše trpe pacijenti koji moraju da plaćaju višestruko skuplje lekove.

Zajmi kaže da je Kosovo druga zemlja posle Belorusije koja ne reguliše cenu lekova. Ističe da je bilo i interesnih grupa koje su pokušale da zaustave usvajanje zakona.

 „Očigledno da postoje interesne grupe koje su pokušale da zaustave zakon, bilo je i farmaceuta koji su pokušali da zaustave zakon, ali to je bio mali i zanemarljiv broj. Ali nadamo se da će ovaj zakon, kada ode u parlament, naći pravi put do usvajanja“, kaže Zajmi.

Nacrt zakona koji reguliše cene lekova Vlada je već usvojila i očekuje se da će isti biti iznet u Skupštinu na raspravu i nakon dva čitanja stupiti na snagu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije