Dačić: Vučić će se u Briselu držati onoga što je javno govorio

Datum: 24.02.2023
Podeli Tvituj

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu na predstojećem sastanku, u ponedeljak, 27. februara, s premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem držati onoga što je prethodno javno govorio o dijalogu s Prištinom.

Dačić je novinarima u Beogradu tako odgovorio na pitanje da li očekuje da će u Briselu obe strane prihvatiti francucko-nemački predlog za rešavanje kosovskog pitanja.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedinom Konakovićem, kazao da on nije učesnik tog razgovora u Briselu, te da ne može o tome da govori, ali „sigurno zna da će se predsednik Srbije držati onog što je javno ranije rekao“.

Dačić smatra da predstavnici EU prethodno treba da kažu Vučiću šta su dogovorili s prištinskom stranom i to pre no što se bude razgvoralo o francusko-nemačkom predlogu.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borel izjavio je ranije da su Vučić i Kurti pozvani u Brisel 27. februara i da se nada da će prihvatiti predlog koji im je ponuđen.

„Pozvao sam ih da dođu i vode celodnevne razgovore jer imamo predlog na stolu i nadam se da će biti u stanju da prihvate taj predlog kao put da normalizuju svoje odnose“, izjavio je Borel.

Visoki zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je ZSO deo sporazuma Beograda i Prištine i da prihvatanjem evropskog predloga za rešavanje pitanja Kosova u ponedeljak, automatski se prihvata i ZSO.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije