Danas u Skoplju sastanak lidera zemalja Procesa Brdo-Brioni

Datum: 11.09.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski dočekao je sinoć u predsedničkoj "Vili Vodno" u Skoplju kolege iz regiona, koji će danas učestvovati na sastanku lidera zemalja Procesa Brdo-Brioni.

"Dobrodošli moje kolege iz regiona sa kojima očekujem konstruktivnu diskusiju sutra na sastanku u okviru Procesa Brdo-Brioni", napisao je Pendarovski na Fejsbuku uz fotografije sa predsednicima zemlja regiona.

„Hvala predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom koji nas je večeras ugostio u Skoplju pre sastanka lidera Brdo-Brion procesa“, izjavila je predsednica Kosova Vjosa Osmani.

Predsednica Osmani je navela da se raduje razgovorima o prevazilaženju zajedničkih izazova i naporima za prosperitet u regionu.

Na fotografijama sa Pendarovskim su predsednici Slovenije Nataša Pirc Musar, Hrvatske Zoran Milanović, Crne Gore Jakov Milatović, Kosova Vjosa Osmani, Albanije Bajram Begaj i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović (srpski) i Denis Bećirević (bošnjački).

Ranije je najavljeno je da će na sastanku Brdo-Brioni procesa u Skoplju 11. septembra učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.

U fokusu ovogodišnjeg susreta lidera zemalja učesnica Brdo-Brioni procesa u Skoplju, čiji je domaćin Pendarovski, a kodomaćini Milanović i Pirsova, su evropske integracije, klimatske promene i iseljavanje mladih, saopštio je kabinet predsednika Severne Makedonije.

Proces Brdo-Brioni prvi je put održan 2013. godine na zajedničku inicijativu predsednika Slovenije i Hrvatske, na Brdu kod Kranja.

Glavni cilj procesa je puna integracija zemalja regije u Evropsku uniju(EU), stabilizacija situacije na Zapadnom Balkanu jačanjem regionalne saradnje i rešavanje otvorenih pitanja.

Lideri zemalja Brdo-Brioni procesa sastaju se najmanje jednom godišnje.

Na sastanku lidera zemalja učesnika Brdo-Brioni procesa akreditovano je 125 predstavnika medija, 72 iz Severne Makedonije i 53 iz inostranstva.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije