Dodik: RS će direktno birati člana Predsedništva BiH – tu nema promene

Datum: 03.06.2023
Podeli Tvituj

Republika Srpska ostaje pri stavu da direktno na svojoj teritoriji bira člana Predsedništva Bosne i Hercegovine i to se neće menjati, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je naglasio da je taj stav Srba poznat i da je Bošnjacima i Hrvatima na neki način ostavljena sloboda da se dogovore na tom planu, prenosi RTRS.

U svim drugim pitanjima Izbornog zakona BiH želimo da budemo uključeni. Na primer, ranije smo predlagali da se cenzus poveća sa tri na pet odsto kako bismo eliminisali osnove političke korupcije, što bi omogućilo da partije budu neprikosnoveni vlasnici mandata, odnosno da mandat pripada stranakama a ne pojedincima, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da smatra i da je Centralna izborna komisija BiH u ovakvom obliku uzurpirala prava za sprovođenje izbora na nivou Republike Srpske za predsednika Srpske, Narodnu skupštinu i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i za Veće naroda Srpske i lokalne izbore.

Smatramo da to nije u nadležnosti CIK, već Izborne komisije Srpske i jedan od naših osnovnih zahteva biće da se to pitanje konačno reši i da CIK jedino sprovodi izbore na nivou Predsedništva i za poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH. Sve ostalo je uzurpacija, kazao je Dodik.

On je podsetio da je vladajuća koalicija na nivou BiH pri svom formiranju rekla da CIK nije izabrana zakonito i da će se to pitanje rešavati u narednom periodu.

Mi sada izučavamo kako da to rešimo, a jedan način je da se u parlamentu donese odluka da se razreše članovi CIK i izaberu novi. Drugi je da se interveniše u zakonu i stavi uslov da se mora birati nova komisija, a izabraćemo način koji je najmanje pravno sporan, naveo je Dodik.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije