Dodik: Tužilaštvo i sud BiH, zajedno sa Šmitom u „zločinačkom poduhvatu“ na RS

Datum: 06.11.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da su sudije i tužioci, koji su uključeni u sudski proces protiv njega, osvetnički nastrojeni i da na taj način pokušavaju da devastiraju RS.

Dodik je ocenio da sudski proces protiv njega pred Sudom BiH, koji se vodi zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, nije pravosudni postupak, već „inkvizicija prema Republici Srpskoj i njemu lično, zbog čega će se prema tom procesu odnositi isključivo politički, jer tu nema činjenica“.

„Ako je Ustavom predviđeno da zakonodavna aktivnost pripada Parlamentarnoj skupštini BiH, onda je nemoguće da neko drugi odlukom nametne pravnu normu po kojoj postupaju sudije i tužioci“, naveo je on za Radio Republike Srpske.

Dodao je da je on legalno izabrani predsednik RS, a da se, kako je ocenio, „nelegalna struktura, u kojoj su Sud i Tužilaštvo BiH i (visoki predstavnik u BiH) Kristijan Šmit, udružila u kriminalnom i zločinačkom poduhvatu da udare na predsednika i Republiku Srpsku, koju treba da sruše“.

„Izvođači su isključivo muslimani iz Sarajeva. Tužilac je musliman, kao i sudija za prethodni postupak (Jasmina Ćosić Dedović), koja je branila i odbranila Nasera Orića i nije presudila komandante Armije BiH, odgovorne za zločine nad maloletnim licima“, naveo je predsednik RS.

Prema njegovim rečima, „musliman“ je i sudija koji vodi proces protiv njega (Mirsad Strika), koji je, kako je kazao, četiri ratne godine presuđivao Srbe na dugogodišnje robije i logore.

„I mi sada treba da pomislimo da su objektivni“, naveo je Dodik.

On je ponovio da su Sud i Tužilaštvo BiH „neustavni i ilegalni“, jer nemaju osnovu u Ustavu BiH, navodeći da međunarodna zajednica uporno pokušava da izbegne odredbu po kojoj se pri donošenju novih nadležnosti na nivou BiH dogovaraju Republika Srpska i Federacija BiH.

„Imaju osnovu u nametanju koje se desilo i prevarama koje su pokušali da sprovedu pričom da smo glasali u parlamentu, ali to nije dovoljno“, rekao je Dodik.

Parlament BiH je u oktobru 2003. godine usvojio Zakon o Tužilaštvu BiH, koji je godinu dana ranije nametnuo tadašnji visoki predstavnik.

Zakon o Sudu BiH, koji je takođe nametnut odlukom visokog predstavnika, usvojila su oba doma Parlamentarne skupštine BiH u junu i julu 2002. goidne.

Te zakone u parlamentu BiH tada je podržao i Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Dodik je u više navrata najavljivao pokretanje procedure za nepriznavanje Suda i Tužilaštva BiH na teritoriji RS, ali se to nikada nije desilo.

Glavni pretres u postupku pred Sudom BiH protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika zakazan je za 22. novembar.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije