Dok pijete antibiotike ove stvari nikako ne treba da radite

Datum: 17.11.2023
Podeli Tvituj

(Zlo)upotreba antibiotika u Srbiji raste iz godine u godinu, a prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi po upotrebi ove grupe lekova.

(Zlo)upotreba antibiotika u Srbiji raste iz godine u godinu, a prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti, Srbija se nalazi na trećem mestu u Evropi po upotrebi ove grupe lekova.

Antibiotici su lekovi namenjeni za borbu protiv bakterijskih infekcija. Da bi se osigurala njihova maksimalna efikasnost, ključno je znati kako ih pravilno koristiti.

Ne mogu se dobiti bez lekarskog recepta. Lekar će proceniti da li je lečenje antibioticima neophodno i, ako jeste, propisaće odgovarajući tretman. Važno je napomenuti da ne treba da delite antibiotike sa drugima, čak i ako mislite da vam pomažu. Svaki antibiotik je pažljivo odabran za određenu namenu, a uzimanje lekova koji vam nisu propisani može biti štetno i nepotrebno.

Kada počnete da uzimate antibiotike, važno je da se pridržavate propisanih doza. Ne bi trebalo da menjate doze sami bez prethodne konsultacije sa lekarom. Tačna doza obezbeđuje efikasnu borbu protiv bakterija. Takođe, važno je uzimati antibiotike u redovnim intervalima kako bi se održala konstantna koncentracija leka u organizmu.

Najvažnija napomena je da završite celu propisanu terapiju, čak i ako se osećate bolje pre nego što se završi. Zaustavljanje terapije pre nego što završite ceo kurs antibiotika može dovesti do toga da bakterije razviju otpornost na lekove, prenosi slobodnadalmacija.hr.

Takođe, prekomerna i neopravdana upotreba antibiotika može da dovede do stvaranja rezistentnih bakterija kojima postojeći lekovi ne mogu ništa. Ovakva predviđanja nisu naučna fantastika.

Svetska zdravstvena organizacija upozorava da je “posebno alarmantno ubrzano globalno širenje multirezistentnih i panrezistentnih bakterija (takođe poznatih kao “superbakterije”) koje izazivaju infekcije koje se ne mogu lečiti postojećim antimikrobima kao što su antibiotici”.

Upravo zbog toga zemlje širom sveta ulažu posebne napore da ograniče neopravdanu upotrebu antibiotika. Sa pokretanjem nacionalne kampanje tokom 2015. godine i Srbija se pridružila tom naporu i efekti su bili odmah vidljivi.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije