DRAMA NA KRKU! JADRANSKO MORE SE NAKON ZEMLJOTRESA POVUKLO ZA ČAK 10 METARA?! Evo da li ima razloga za PANIKU

Datum: 18.02.2023
Podeli Tvituj

Internetom su počele da kruže fotografije sa plaže na ostrvu Krk, na kojima se vidi kako se more povuklo za čak desetak metara.

Građani su se zabrinuli da li je ovo povezano sa jučerašnjim zemljotresom koji je pogodio ovo ostrvo, a poznati seizmolozi i okeanografi otkrili su šta se dogodilo.

"Potres kod Baške je bio preslab da bi tako daleko, na Pagu, uzrokovao ovakav učinak - rekao je za Jutarnji doktor Josip Stipčević, docent na Geofizičkom odseku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Njegova koleginica doktorka Iva Dasović istakla je da je već danima nad Jadranom visoki pritisak vazduha koji onda pritiska more i snižava njegov nivo.

"U kombinaciji s izraženom niskom vodom nakon oseke, moguće je da je znatno smanjen nivo morske površine u odnosu na to kad je pritisak normalan ili snižen", naglasila je Dasović.

Da pojava na Pagu nema veze sa zemljotresom na Krku, potvrdio je i okeanograf akademik Mirko Orlić.

"Kao što se vidi iz zapisa bakarskog mareografa, koje svakodnevno primamo na Geofizičkom odseku, visok vazdušni pritisak i niski vodostaj Jadrana traju već desetak dana. Reč je o dominaciji brega planetarnog atmosferskog talasa nad Sredozemljem, a to nema nikakve veze s potresom", naglasio je akademik Orlić.

Podsetimo, snažan zemljotres jačine 5,2 stepena po Rihteru pogodio je juče Hrvatsku.

Zemljotres je registrovan na dubini od 10 kilometara na ostrvu Krk.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije