Druga sedmica jula sa visokim temperaturama, IHMK moli građane da se ne izlažu suncu

Datum: 10.07.2023
Podeli Tvituj

Hidrometeorološki zavod Kosova (IHMK) pokazao je kakve će biti temperature od 10. do 14. jula.

U ponedeljak IHMK kaže da će vreme biti sunčano i promenljivo oblačno. Minimalne temperature kretaće se između 14-16 stepeni Celzijusovih, dok se maksimalne dnevne očekuju 27-31 stepen Celzijusovih. Duvaće slab vetar severoistočnog smera.

Utorak – Pretežno sunčano vreme. U termalnim oblastima doći će do blagog povećanja maksimalnih vrednosti za 1-2 stepena Celzijusa. Duvaće slab vetar severoistočnog smera.

Sreda - Pretežno sunčano vreme. Temperature će blago porasti. Duvaće slab vetar iz različitih pravaca.

Četvrtak – Veoma toplo vreme. Temperature će porasti za 2-3 stepena u obe ekstremne vrednosti. Duvaće slab do umeren vetar jugoistočnog i jugozapadnog smera.

Petak – Sunčano vreme i temperature slične kao u četvrtak. Tokom drugog dela dana doći će do razvoja oblačnosti koja može doneti kratkotrajne kiše praćene udarima groma. Tokom ovih promena duvaće slab i lokalno jak vetar uglavnom severnog i severoistočnog smera.

IHMK naglašava da je ovo vreme sa ovim tipičnim letnjim temperaturama rezultat dolaska toplih vazdušnih masa iz severne Afrike.

Visoka brzina isparavanja će stvoriti toplotu i osećaj ovih temperatura će biti veći od gore navedenih vrednosti.

„Pošto će UV indeks biti veoma visok, preporučuje se da se što više ograničimo od sunčevih zraka, od 10 do 17 časova, posebno osobama sa hroničnim bolestima, hipertenzijom, dijabetičarima, astmatičarima i sl. naočare od sunčevih zraka, suncobran, svetlu odeću, adekvatnu kremu za zaštitu kože, pa pijte vodu što je moguće češće, a ne gazirane tečnosti, itd."

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije

Oblačno vreme

Datum: 27.09.2023

Uglavnom sunčano

Datum: 26.09.2023