DW: Šta nakon potvrđivanja optužnice protiv Dodika?

Datum: 12.09.2023
Podeli Tvituj

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Nastavljeno je izjednačavanje Dodika i institucija RS, a blokada entitetske linije mogla bi biti "pojačana" povlačenjem iz institucija BiH.

„Udruženi zločinački poduhvat“, „Diktatura“, „Pokušaj razvlašćivanja Republike Srpske“, „Nastavak političke hajke“, „Svesno izazivanje nereda i krize“. Te teze u samom su vrhu reakcija političara iz Republike Srpske, nakon što je Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv predsednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika Miloša Lukića. Slično kao i pre mesec dana kada je Tužilaštvo BiH uputilo Sudu BiH optužnicu na potvrđivanje, samo mnogo oštrije, ponovo je stavljen znak jednakosti između Dodika i RS, kroz napad na entitetske institucije.

„Napad na pojedinca, u ovom slučaju na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, svakako je napad na kompletnu Republiku Srpsku i to je važno da ponavljamo, jer je ovo još jedna potvrda šta predstavlja nametnuti okvir koji se zove Bosna i Hercegovina i koji se razlikuje od svega onog dogovorenog i međunarodno potvrđenog u Dejtonu“, kategoričan je entitetski premijer Radovan Višković, tvrdeći da stranci upravljaju Bosnom i Hercegovinom, prenosi Dojče vele.

„Ma kakva optužnica“

Za srpskog člana Predsedništva BiH Željku Cvijanović, to je nastavak političke hajke na RS i njene zvaničnike. Namera je, kaže, da se slome i uklone oni koji sprečavaju bespravnu otimačinu imovine i dalje razvlašćivanje RS.

„Samo u BiH je moguće da se neizabrani stranac, uz to i nelegalni visoki predstavnik, stavlja iznad demokratski izabranih institucija i menja zakone, apsolutno van ovlašćenja koja su definisana Dejtonskim sporazumom, a onda na osnovu toga obračunava s izabranim, legalnim i legitimnim predsednikom RS“, istakla je Cvijanović koja je, zajedno sa kompletnim rukovodstvom RS na američkoj listi sankcija zbog usvajanja zakona koji se odnose na neobjavljivanje odluka Ustavnog suda i visokog predstavnika na teritoriji RS.

To je i bio razlog zbog čega je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića, jer je prvi potpisao Ukaz na objavljivanje zakona, a drugi kao v.d. direktora Službenog glasnika RS, to odmah i objavio. Dodik je samo dva dana pre potvrđivanja optužnice rekao da se radi o farsi.

„Ma kakva optužnica, ja ne živim s tim“, rekao je Dodik, dodajući da se više novinari bave tom temom nego što njega uopšte zanima.

Snažan odgovor za odbranu mira

U zaštitu koalicionog partnera stao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prvi čovek Ujedinjene Srpske. Uveren je da podizanje optužnice predstavlja atak na mir i Dejtonski sporazum, ali da će RS imati adekvatan i pravno definisan odgovor.

„To je zajednički desant, napad na institucije Republike Srpske. Republika Srpska se ne boji optužnice, oni treba da se boje naših odgovora. Ovo je atak na mir, na Dejtonski sporazum, pokušaj da se nelegalnim odlukama nelegalnog visokog predstavnika proizvedu zakonske posljedice“, rekao je Stevandić.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametnuo je 1. jula dopune Krivičnog zakona BiH, kojima je propisana kazna zatvora do pet godina za nepoštovanje odluka visokog predstavnika. Slučajno ili ne, samo par sati pre potvrđivanja optužnice punu podršku Dodiku pružili su i politički veterani SNSD Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, članovi rukovodstva oba doma državnog parlamenta. Oni upozoravaju da prate „već duže vreme Šmitove aktivnosti usmerene na derogiranje ustavne pozicije i zakona Republike Srpske čime, ne samo da ne poštuje njene institucije i legalno izabrane predstavnike, nego direktno radi na njihovom urušavanju“.

Zamenik predsedavajućeg Savetu ministara BiH Staša Košarac, takođe je neposredno pre odluke Suda BiH zakazao za utorak (12. septembar) sastanak srpskih predstavnika u Savetu ministara. Nije isključeno, kaže, ni povlačenje iz institucija BiH.

Na redu je izjašnjavanje o krivici

Za opoziciju je stvar od početka jasna. Reč je, tvrde, o političkoj igri od koje ne očekuju ništa.

„Ovo je političko-pravosudni igrokaz. U svakom slučaju će uneti neku vrstu tenzije. Ovo je po meni sve bez veze. Ne radujem se potvrđivanju optužnice protiv Dodika“, rekao je predsednik PDP Branislav Borenović.

Advokat Vlado Adamović vraća se sudskom procesu i činjenici da optužnica ne znači osuđujuću presudu. Kaže da treba pustiti Sud BiH da radi svoj posao.

„Nije nužno da će presuda biti osuđujuća, jer zakon predviđa i oslobođajuću. Videćemo. Sada već možemo očekivati poziv za izjašnjenje o krivici. Apelovao bih da ovo bude jedan redovan sudski postupak, da mu se ne daje veća pažnja“, rekao je Adamović za N1, očekujući da se u ovom slučaju razmatra o nelegitimnosti visokog predstavnika s jedne strane i nesprovođenju njegovih odluka s druge.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije