Žene konzumiraju alkohol sve više – to ih ubija brže nego muškarce

Datum: 07.09.2023
Podeli Tvituj

Novo istraživanje pokazuje da uprkos činjenici da muškarci i dalje imaju veću verovatnoću da umru od bolesti uzrokovane alkoholom, razlika između njih i žena se smanjuje. Porast smrtnih slučajeva rezultat je toga što žene sada posežu za čašom skoro u istoj meri kao i muškarci.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je 49 odsto žena pilo u prethodnom mesecu, u poređenju sa 55 odsto muškaraca. Žene u tridesetim i četrdesetim godinama, posebno, sada piju više od svojih muških kolega, piše „National Geographic„.

Za razliku od teških droga, na alkohol se generalno gleda kao na manje opasan način za ublažavanje stresa i smanjenje inhibicija za žene, kaže Druti Patel, specijalista za psihijatriju zavisnosti na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju.

„To je legalno, lako dostupno i nije toliko tabu u društvu, tako da se žene osećaju manje zabrinute zbog konzumiranja alkohola“, kaže ona.

To je svakako bio slučaj sa jednom od sagovornica.

„Bio sam u provodu sa devojkama do 8 ujutro“, kaže Šarbonije, tridesetpetogodišnja preduzetnica i blogerka, u Tampi na Floridi. Alkohol je učinilo noćne izlaske i putovanja zabavnijim, omogućavajući joj da upozna nove ljude i da pleše bez stida. Prošle godine je privremeno odustala od alkohola da bi izgubila nekoliko kilograma i bila je zaprepaštena simptomima. Imala je jak poriv za alkoholom, pojačanu anksioznost i periodično drhtanje ruku.

„Bila sam potpuno šokirana. Do tada nisam mislio da imam zavisnost“, kaže ona.

Efekti alkohola zavise od fizičke građe

Za alkohol se koriste različiti termini koji imaju za cilj da kod korisnika izmene svest da čak i male količine vina, piva ili koktela ugrožavaju zdravlje.

Prošle godine, globalna neprofitna „Svetska federacija za srce“ osporila je široko rasprostranjenu ideju da je dnevna čaša crnog vina dobra za vas. Bilo koja količina povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i aneurizme, navela je grupa.

Čak i kada konzumiraju istu količinu alkohola kao i muškarci, žene su podložnije njegovim negativnim efektima. Stručnjaci to opravdavaju činjenicom da žene imaju više masnog tkiva i manje vode od muškaraca slične težine, što rezultira većom koncentracijom alkohola u krvi. Žene takođe imaju manje enzima koji metabolišu alkohol. Smatra se da njihove hormonske fluktuacije igraju ulogu u tome koliko brzo se alkohol razlaže.

Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju alkohol imaju više zdravstvenih problema od muškaraca. Takođe, žene koje popiju dva pića na dan i manje, imaju povećan rizik od smrti.

Kako su naveli istraživači, prema statistikama rađenim 2018. godine njihov broj je drastično skočio. Smrtnost kod žena godišnje raste za 15 odsto, a kod muškaraca za 12,5 odsto.

„Ovakvi podaci nisu očekivani, a pored upotrebe alkohola, raste i upotreba opijata. Neretko, oni se mešaju i izazivaju kolaps i smrt“, naveo je Ibrahim Karai, koautor studije zadužen za istraživanja zdravlja stanovništva, sa Univerziteta Hofstra u Hempstedu u Njujorku.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije