Eris, Pi i Pirola: Koja je razlika između tri nove varijante koronavirusa?

Datum: 07.09.2023
Podeli Tvituj

Nove varijante koronavirusa nastavljaju da se šire svetom, a stručnjaci upozoravaju da će se broj zaraženih uvećati do kraja leta.

Kako piše Independent, pojavila su se tri soja Omikrona, koji pokazuju značajne mutacije u odnosu na originalnu varijantu.

Pojava varijanti Eris, Pi i Pirola poklapa se sa nestabilnim vremenom i „malim, ali značajnim“ porastom prijema u bolnice širom Engleske.

To je usledilo nakon 93.083 zabeležena slučaja koronavirusa u Velikoj Britaniji od 3. septembra, prema podacima The Zoe Health Study.

Britanska agencija za zaštitu zdravlja (UKHSA) je saopštila da su novi slučajevi i prijemi na odeljenja intenzivne nege nastavili da rastu prema najnovijem ažuriranju, kao i da su stope prijema u bolnice porasle u većini starosnih grupa.

Šta bi trebalo da znamo o novim oblicima koronavirusa?

Pirola

Pirola, odnosno BA.2.86, je najnovija varijanta Omikrona koja se pojavila ovog leta, sa 34 mutacije više od BA.2, prema rečima profesora Lorensa Janga, virusologa.

Po podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD su od 23. avgusta zabeležena dva slučaja Pirole.

Jedan od tih slučajeva je zabeležen putem genomskog nadzora putnika, što dokazuje da je u pitanju „međunarodna transmisija“, naveli su iz CDC. Ipak su dodali da trenutne hospitalizacije verovatno nisu izazvane Pirolom, ali naglašavaju da to može da se promeni.

Gledajući globalno, ova varijanta korone je otkrivena u Danskoj, Južnoj Africi, Izraelu, Ujedinjenom Kraljevstvu i u SAD.

Eris

Eris, odnosno EG.5.1, je potomak Omikrona i prvi put je klasifikovan od strane SZO kao varijanta koronavirusa 9. avgusta. To je druga najrasprostranjenija varijanta u Velikoj Britaniji posle Arkturusa (XBB.1.16) i najčešća varijanta u SAD, prema podacima CDC.

Prema rečima profesora Janga, ključna razlika Erisa u odnosu na ostale varijante Omikrona je što ima dodatnu mutaciju (F456L), „što bi moglo da objasni njegovu sposobnost da izbegne reakciju neutrališućih antitela“.

Pi

Pi, odnosno BA.6, je još jedna varijanta Omikrona. Do sada je sekvenciran samo u Danskoj i Izraelu.

Azim Madžid, šef primarne zdravstvene zaštite i javnog zdravlja na Imperial College u Londonu, rekao je da ova varijanta nije trenutno česta kod ljudi zaraženih koronom.

Profesorka Kristina Pagel je izjavila za Sky News da, iako je još rano, Pi ima „mnogo novih mutacija koje ga bitno razlikuju od prethodnih sojeva Omikrona“.

Simptomi

Sve tri nabrojane varijante su oblici Omikrona.

Najčešći simptomi su:

  • Curenje nosa
  • Glavobolja
  • Umor (blag ili ozbiljan)
  • Kijavica
  • Upala grla.

Međutim, ovome treba dodati još tri simptoma koja se pojavljuju uz Omikron – dijareja, iritacija očiju i osip.

„Vrlo je verovatno da ćemo tokom zime videti novi talas zaražavanja. Nadamo se da će, uz različita ublažavanja, uključujući jesenje buster vakcine, ti talasi biti pod kontrolom“, istakao je Jang.

Profesor Madžid je rekao da će nove varijante verovatno moći da izbegnu imuni odgovor i izazovu ozbiljnije simptome od prethodnih varijanti, ali da će prethodno stečeni imunitet od vakcinacije i preležanog virusa i dalje pružati dobru zaštitu za većinu ljudi.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije