Eskobar: Verujem da ćemo doći do cilja u dijalogu Beograda i Prištine

Datum: 23.01.2023
Podeli Tvituj

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar veruje da se može doći do cilja u dijalogu Beograda i Prištine, ističući da je video pozitivne reakcije na aktuelni predlog međunarodne zajednice sa obe strane, prenose hrvatske Vijesti.

Eskobar je tokom posete Hrvastkoj istakao da Evropi ne odgovara da održava zamrznuti konflikt unutar svojih granica.

"Još smo na samom početku. Ali vidim neke pozitivne reakcije iz obe prestonice. Realnost je da u trenutnoj krizi nije dobra ideja da Evropa održava zamrznuti konflikt unutar svojih granica. Koristimo ovaj predlog kao platformu za pronalaženje rešenja koje bi funkcionisalo za obe zemlje. A to su rešenja koja otvaraju evroatlantski put, štite manjinske zajednice i zaista otvaraju mogućnosti za ekonomsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam", rekao je Eskobar.

Govoreći o reakcijama Prištine na predlog sporazuma Kosova i Srbije, on je rekao da i političari u Prištini imaju određene zabrinutosti, ali je izrazio nadu da će dogovor biti postignut.

Dodao je da Kosovo ima punu podršku SAD.

"Oni imaju svoje brige. Mislim da tu imamo još posla, ali verujem da ćemo doći do cilja. Kosovo ima punu podršku SAD, dobar je partner i tu ne vidim nikakve sumnje, mislim da ćemo doći do onoga što želimo", rekao je Eskobar.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije