Četiri namirnice koje imaju više vitamina A od šargarepe

Datum: 11.09.2023
Podeli Tvituj

Šargarepe su bogate karotenoidima poput beta karotena i retinolom koji se u telu transformišu u vitamin A.

Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tela, snižava šećer u krvi i nameće se kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova. Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u telu, a služi i u odbrani od infekcija, piše Zadovoljna.hr.

Evo namirnica koje su bolji snabdevači organizma vitaminom A čak i od šargarepe:

1. Bundeva

Sto grama ovog slasnog jesenjeg ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola, što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih nutrijenata pronaćićete čak i u pitama, ali valja imati na umu da ćete u ovome obliku uneti i značajnu količinu šećera i masti.

2. Batat

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naćićete više od jednog miligrama beta-karotena i 21.000 jedinica retinola itako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrednim nutrijentom.

Vitamin A poboljšava vid, pomaže u razvoju kostiju i zdravlju kože, uravnotežuje hormone u telu, a služi i u odbrani od infekcija.

3. Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Stotinu grama kelja sadrži čak 28.000 jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik lepote i zdravlja.

4. Ulje bakalara

Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce, dobro je poznata činjenica. Ali, jeste li znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovoga ulja sadrži 13.600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena, što je čak osam puta više nego stotinu grama svežih šargarepa.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije