Evropska komisija ocenila da Crna Gora nije napredovala u vladavini prava

Datum: 08.11.2023
Podeli Tvituj

Evropska komisija ocenila je da Crna Gora nije napredovala u polju vladavine prava, ključnom stubu u procesu pristupnih pregovora za napredovanje ka članstvu u Evropskoj uniji, prenose mediji delove izvještaja koji će danas biti objavljen u Briselu.

U godišnjem izveštaju se navodi da su Crnu Goru zahvatile duboke polarizacije i podele, što se manifestovalo u napetim konfrontacionim pozicijama političara koji nisu bili spremni da okončaju politički zastoj, „čak su bili spremni da eskaliraju ustavnu krizu kako bi postigli kratkoročne partijske dobitke“.

To je, navodi se u dokumentu, dovelo do blokade političkog sistema.

U nacrtu izveštaja o Crnoj Gori koji će Evropska komisija objaviti danas, ocenjuje se da nije postignut napredak u reformi pravosuđa, „najizazovnijoj oblasti vladavine prava do sada“.

Kako se navodi, Crna Gora je ostvarila ograničen napredak u svim bitnim sferama političkog i društvenog delovanja, kao što su pravosuđe i osnovna prava, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda izražavanja, reforma javne uprave.

Izveštaj za period od juna 2022. do juna 2023. godine obeležila je napetost i konfrontiranje što je dovelo do blokade političkog sistema.

Političkom situacijom je dominirala prelazna vlada koja nije imala poverenje parlamenta i parlament koji nije mogao da okupi jasnu i doslednu većinu za sprovođenje reformi. Bojkot velikog dela parlamenta uticao je na njegov rad. Nije bilo efikasnog političkog dijaloga i konstruktivnog angažmana političkih partija u cilju jačanja parlamentarne odgovornosti i nadzora vlade, navodi se u izveštaju.

Kad je reč o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, kako se navodi, brzo postupilo u pokretanju nekoliko istraga slučajeva visokog profila, „koji izgleda da ukazuje na duboku infiltraciju korupcije i organizovanog kriminala u državne strukture, uključujući i najviši nivo pravosuđa i organa za sprovođenje zakona“.

Dodaje se da Crna Gora mora dodatno da poboljša rezultate istraga, krivičnog gonjenja, pravosnažnih presuda i konfiskacije imovine u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije