Francuzi nastavili proteste protiv reforme penzija

Datum: 08.03.2023
Podeli Tvituj

Vozači metroa i vozova, radnici u naftnim rafinerijama, sakupljači smeća i drugi radnici u Francuskoj održavaju i u srijedu 8. marta štrajkove širom zemlje nezadovoljni planom penzione reforme.

Nove akcije u okviru protesta organizovanih na Međunarodni dan žena fokusirani su na žene i uticaj penzione reforme na zaposlene majke.

Feministkinje tvrde da je penziona reforma nepravedna prema ženama jer bi dodatno produbila rodne nejednakosti.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je kasno 7. marta da je na jučerašnjim protestima širem države bilo 1,28 miliona ljudi nezadovoljnih planom predsjednika Emanuela Makrona da se podigne starosna granica za odlazak u penziju na 64 godine.

To su šesti protesti od kada je najavljena reforma o kojoj trenutno raspravlja gornji dom francuskog parlamenta.

Prijedlog je razmotren prvo u donjem domu parlamenta uz burnu raspravu, ali vlada odbija da izmijeni ili povuče svoj plan.

Sindikati, dio građana i opozicije se protivi pomjeranju starosne granice za odlazak u penziju na 64 godine, umjesto 62.

Od ranog jutra 8. marta željeznički saobraćaj i metro u Parizu su u zastoju a željeznička uprava je saopštila da očekuje da će saobraćati samo jedan brzi voz od ukupno tri.

Petina letova otkazana je na pariskom aerodromu Šarl de Gol, a oko trećina na aerodromu Orli.

Isporuke nafte u državi obustavljene su drugi dan zaredom zbog štrajkova u rafinerijama kompanija Total Enerdžis (TotalEnergies) i Eso EksonMobajl (Esso ExxonMobil).

I pariski radnici u gradskoj čistoći su 8. marta odlučili da nastave protest dok su radnici u štrajku blokirali pristup lukama u zapadnim gradovima Ruan i Avr.

Radnički sindikati su pozvali na održavanje novih demonstracija širom države u subotu 11. marta.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije