Gradsko vijeće Sofije odobrilo plan za premještanje spornog spomenika

Datum: 10.03.2023
Podeli Tvituj

Gradsko vijeće Sofije odobrilo je prijedlog za demontiranje velikog spomenika posvećenog sovjetskoj armiji i njegovo premještanje na drugo mjesto u bugarskoj prijestolnici.

Prema odluci 9. ožujka, gradonačelnica Jordanka Fandakova sada mora izdati zahtjev gradskoj regiji Sofije, koja upravlja glavnim gradom, tražeći da se sporni spomenik premjesti na područje Muzeja socijalističke umjetnosti, nekoliko kilometara jugoistočno.

Spomenik se nalazi na općinskom zemljištu južno od središta glavnog grada u blizini Nacionalne palače kulture i središnjeg gradskog parka, ali visoka skulptura je državno vlasništvo i gradsko vijeće stoga nema ovlasti premjestiti je bez suglasnosti i suradnje s vladom.

Spomenik s velikim postoljem podignut je 1954. u čast sovjetske Crvene armije. Dugo je predmet sporenja, a kritičari tvrde da je izgrađen u propagandne svrhe kako bi se promovirala bivša komunistička vlada na 10. godišnjicu sovjetske objave rata Bugarskoj i državnog udara koji je uslijedio, kojim je svrgnuta Kraljevina Bugarska u rujnu 1944. godine.

Spomenik Sovjetskoj armiji poznat je i kao Spomenik okupatorskoj Crvenoj armiji. Gradsko vijeće Sofije prvi je put glasovalo 1993. da se on ukloni, ali je do danas ostao na mjestu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije