Grupa „Vagner“ na listi terorista u Velikoj Britaniji

Datum: 06.09.2023
Podeli Tvituj

Velika Britanija uvrstiće rusku plaćeničku grupu "Vagner" na listu terorističkih organizacija, objavili su britanski mediji, citirajući ministarku unutarnjih poslova Suelu Braverman.

Nacrt naredbe će omogućiti da se „Vagnerova“ imovina kategoriše kao teroristička imovina i zapleni, navodi BBC, dodajući da će biti protivzakonito biti član ili podržavati organizaciju u skladu sa naredbom.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman rekla je za BBC da je Vagner „nasilan i destruktivan“ i da je „vojno oruđe Rusije Vladimira Putina”.

„Oni su teroristi, jasni i jednostavni – i ovaj nalog o zabrani to jasno pokazuje u zakonu Ujedinjenog Kraljevstva“, rekla je ona.

Proglašavanje „Vagnera“ za terorističku organizaciju značilo bi da bi u Britaniji bilo krivično delo pripadati grupi ili je promovisati, organizovati ili obraćati se na njenim skupovima i nositi njen logo u javnosti, navodi Rojters.

Britanska agencija podseća na angažman „Vagneras“ u Ukrajini čije trupe su raspoređene u toj zemlji odmah nakon početka ruse invazije u februaru prošle godine.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije