Hil: Srbi treba da znaju kakvi će im životi biti, ZSO je ključna, zato je podržavamo

Datum: 02.09.2023
Podeli Tvituj

„Nismo na kraju procesa, negde smo u sredini, možda smo malo zapali u blato, ali se krećemo napred“, optimističan je američki ambasador u Beogradu, Kristofer Hil u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, a u jeku krize na Severu Kosova čiji se kraj ne nazire.

„Razumem da ima ljudi koji u to veruju, ali se ne slažem sa tim“, kazao je ambasador.

On, sa druge strane, naglašava da Priština želi da bude deo evroaltlantskih struktura.

„Iz perspektive Kosova, kada se osvrnu na prethodne decenije, oni vide da im je potrebno veće međunarodno uporište i traže da se pregovori završe kako bi se učlanili u evro-atlantske strukture“, kazao je ambasador SAD.

Tvrdi da obe strane žele da se nešto ispuni, ali i poručuje da bi i jedni i drugi mogli dosta toga da izvuku od iskustva izaslanika EU, Miroslava Lajčaka i SAD, Gabrijela Eskobara.

On je naznačio da je pitanje Kosova nešto za šta su SAD veoma zainteresovane i da žele da se ono „kreće u pravom smeru“.

Hil priznaje da postoje problemi na tom putu, ali je optimista.

„Nismo na kraju, negde smo u sredini, možda smo malo zapali u blato, ali se krećemo napred. Ja ne bih odbacio optimizam kao pogled na stvari. Optimizam, ukoliko se dobro primeni, može da vam pomogne da napredujete, ne vidim razlog da vas preplavi pesimizam“, konstatovao je.

Hilov optimizam stiže nakon najave sastanka na visokom nivou za 14. septembar.

Reč je o prvom susretu srpskog predsednika i kosovskog premijera u Briselu nakon eskalacije situacije na Severu Kosova, koja je doprinela dodatnom zaoštravanju odnosa između Beograda i Prištine.

Za sada nije poznata agenda, odnosno o čemu će Vučić i Kurti razgovarati.

Srpski predsednik, međutim, već danima najavljuje da je „težak period pred nama“, dok Kurtija optužuje da želi da protera ili uhapsi sve Srbe koji žele da brane Sever Kosova.

Kosovski premijer, sa druge strane, pokušava da ubedi međunarodnu zajednicu da je na delu deeskalacija situacije za koju su zaslužne kosovske institucije, da Priština primenjuje dogovor sa Evropskom unijom, dok istovremeno optužuje zvanični Beograd za pokušaje da izazove nove nesabilnosti na terenu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije