Hoti za Vladu: Dijalog je pomeren u Skoplje radi pregovora o datumu osnivanja Asocijacije

Datum: 11.03.2023
Podeli Tvituj

Dve opozicione stranke na Kosovu, PDK i LDK, sumnjaju da premijer Aljbin Kurti može da nametne ili pregovara nešto u mapi puta za sprovođenje plana Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije.

Dan nakon boravka na Kosovu emisara EU za dijalog Miroslava Lajčaka, gde se sastao i sa opozicionim liderima, visoki funkcioneri ovih partija kažu za KosovaPress da se Kurti složio sa svime u tom planu i ostaje samo pitanje dana da potpisati sporazum, zajedno sa aneksom za implementaciju. Prema njihovim rečima, jedini pregovor biće datum osnivanja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku kaže za KosovaPres da premijeru Kurtiju ostaje samo da ode na ceremoniju potpisivanja sporazuma, jer smatra da se složio sa svime što plan ima, uključujući i njegovu implementaciju.

„Premijer se već saglasio sa svime u tom planu i samo je pitanje dana kada će biti održana ceremonija potpisivanja“, kaže ona.

Najkritičniji prema premijeru Kurtiju je poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

Pesimista je da će Kurti unaprediti svoju agendu u vezi sa aneksom plana Evropske unije. Član Predsedništva DSK kaže da je Kurti degradirao dijalog i jedini pregovori koji će se voditi biće modalitet za status pravoslavne crkve i samoupravljanje srpske zajednice na Kosovu, uvršteno u tač. sedam plana EU-a.

„Ovi guverneri koje imamo nisu u stanju da bilo šta pregovaraju, nameću ili promovišu sa svoje strane. Ovaj nacrt koji je usaglašen u Briselu kruži u medijima i javnosti od septembra prošle godine. U Skupštini nam je premijer rekao da plan koji mu je predložio posrednik nije plan „uzmi ili ostavi“, već da se o njemu mora pregovarati. Na kraju je došao do toga da je ponovo pred Skupštinom rekao da je to jedini plan o kojem se ne može pregovarati koji mora da prihvati država Kosovo. Nisu u stanju da pregovaraju o bilo čemu... Kakva je to degradacija procesa da se sada dijalog vodi do Skoplja i da se vodi samo pregovaranjem o datumu osnivanja Udruženja i ovom posebnom statusu Srpske pravoslavne crkve ili modalitetima samouprave srpske zajednice na Kosovu“, naglašava Hoti.

S druge strane, vladini zvaničnici nisu odgovorili na pregovore za implementaciju plana dijaloga sa EU i mogućnost da on bude potpisan 18. marta u Severnoj Makedoniji.

S druge strane, poznavalac procesa dijaloga, univerzitetski profesor u Velikoj Britaniji Seb Bitći, kaže da Kosovo ima utehu da oštrije pregovara oko aneksa sporazuma sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, planu dijaloga EU za Srbiju nema povratka, a to Kosovu daje više prostora za pregovore i o pridruživanju.

„Na aneksu se može postići dogovor oko sprovođenja sporazuma u ​​roku od nekoliko nedelja ili se može produžiti za nekoliko meseci. Sada je Kosovo u ugodnijoj poziciji gde je postignut dogovor o planu uopšte, što znači de fakto priznanje od strane Srbije. To takođe znači da Srbiji nema povratka. To daje Kosovu pogodnost da oštrije pregovara u vezi sa implementacionim aneksom, koji uključuje i pitanje u vezi sa Asocijacijom“, navodi on.

Tokom ove nedelje na Kosovu je boravio emisar EU za dijalog Miroslav Lajčak. On je nakon sastanaka sa šefovima država rekao da su njegova očekivanja kosovske strane ispunila za sprovođenje plana dijaloga EU.

Početkom sledeće nedelje boraviće i u Beogradu da vidi njihovu perspektivu o planu EU.

Očekuje se da će 18. marta biti održan sledeći dijalog na visokom nivou u Severnoj Makedoniji, na kome će se razgovarati o planu dijaloga sa EU i aneksu za njegovu implementaciju.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije