Hovenier: I Kosovo i Srbija će imati koristi od privremenog sporazuma

Datum: 07.02.2023
Podeli Tvituj

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Džefri Hovenije pozdravio je izjavu emisara Evropske unije Miroslava Lajčaka da je Kosovo u načelu prihvatilo predlog Evropske unije. On je rekao da će obe zemlje imati koristi od sporazuma.

„Sjedinjene Države su ohrabrene i pozdravljaju odluku Kosova da takođe u principu prihvati predlog Evropske unije i nastaviće da pružaju punu podršku dijalogu koji vodi EU. Privremeni sporazum će doneti značajne koristi Kosovu i Srbiji“, napisao je Hovenier na Tviteru.
Ranije tokom dana, Lajcaku je takođe na Tviteru rekao da mu je „drago što je Kosovo sada u principu prihvatilo evropski predlog“.

Lajčak je dan ranije boravio na Kosovu iu Srbiji na sastancima sa šefovima država. On je upozorio da će biti sastanaka na visokom nivou.

Nakon sastanka u ponedeljak, premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da prihvata predlog kao „dobru osnovu za dalje razgovore, kao solidnu platformu za kretanje napred”. Kurti je dosledno opisao evropski predlog kao takav.

Lajcaku je u Prištini ponovio poziv internacionalaca za osnivanje Asocijacije.

Tačke evropskog plana još nisu objavljene u javnosti. Ovaj plan je predstavljen strankama nekoliko meseci. Ne pominje se međusobno priznavanje.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije