Hrvatska dobila novog ministra odbrane i potpredsednika Vlade

Datum: 13.11.2023
Podeli Tvituj

U Banskim dvorima održane su konsultacije s kandidatima za ministra obrane, nakon što je Mario Banožić u subotu razrešen dužnosti zbog učestvovanja u saobraćajnoj nesreći u kojoj je poginula jedna osoba. Novi ministar i potpredsednik Vlade biće Ivan Anušić.

Plenković je podsetio zbog čega je u subotu razrešio Banožića. Zatim je rekao da su jutros održane konsultacije u HDZ-u i da je za novog ministra odbrane i potpredsednika Vlade predložio Ivana Anušića koji je dobio podršku i u stranci i od partnera.
“Verujem da će on vrlo kvalitetno obavljati dužnosti ministra obrane do kraja mandata naše druge Vlade”, rekao je Plenković.

“Što se tiče procedure, uputiću pismo predsedniku Sabora, verujem da će se sazvati nadležni Odbor, pretpostavljam u sredu. Što se tiče glasanja, ono je predviđeno za četvrtak. Kako sada stvari stoje i s obzirom na značaj ministarstva odbrane kao resora, ne želimo da više od nekoliko dana imamo ovaj privremeni režim upravljanja”, rekao je Plenković.

Mato Lukić menjaće Anušića na mestu osječko-baranjskog župana do kraja mandata, kaže premijer.

“Mi smo izabrani u istom timu, on je potpredsednik HDZ-a. Taj najuži tim dobio je veliku podršku u martu 2020”, istakao je Plenković na pitanja o tome kako će sarađivati s Anušićem s obzirom na njihova neslaganja u prošlosti. “Logično da je Ivan, s obzirom na svoje veliko iskustvo, ima sve reference da bude ministar odbrane, uklopiće se u tim i funkcionisati kao i do sada”, kaže premijer.

Na pitanja o bivšem ministru Banožiću, Plenković kaže da ne zna je li Banožić bio na proslavi u petak uveče, a na pitanja o rezultatima testova krvi kaže: “Pitajte nadležno državno tužilaštvo.” Plenković kaže da ranije nije čuo ni za kakvu saobraćajnu nesreću koju je Banožić izazvao ranije.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije