Identifikovane osobe koje šalju dojave o bombama u školama u Beogradu

Datum: 11.12.2023
Podeli Tvituj

Policija je identifikovala nekoliko državljana Srbije i osobu iz inostranstva koji u poslednje vreme šalju dojave o navodno postavljenim bombama u beogradskim školama, saopštila je Vlada Srbije.

U objavi od 11. decembra navodi se da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) obavestilo premijerku Anu Brnabić da je u toku temeljna istraga u tom slučaju.

"Usmerena je na prikupljanje materijalnih dokaza prema učiniocima za koje postoji sumnja da vrše krivična dela izazivanja panike i nereda", saopštila je Vlada.

Dodaje se da je MUP preduzeo sve mere i radnje kako bi stepen bezbednosti i zaštite škola bio na najvišem mogućem nivou.

Dnevno 2.500 policajaca na terenu

"Po svakoj pretnji se postupa, što dnevno uključuje oko 2.500 službenika na terenu", saopšteno je iz Vlade.

Dodaje se da će MUP i Ministarstvo prosvete u naredna dva dana predložiti novi protokol o postupanju u ovakvim situacijama u cilju osiguravanja potpune bezbednosti svih koji borave u škoama i kontinuiteta nastavnog procesa.

Dojave o podmetnutim bombama stigle su 11. decembra u više osnovnih i srednjih škola u Beogradu, naveo je MUP za Betu. Saopštili su da su specijalizovane policijske jedinice izašle na teren kako bi proverile sve lokacije. Navodi se da su prijave stigle u ponedeljak u 8.30 i da će nakon provera učenici biti vraćeni na nastavu.

Policija i pravosudne institucije Srbije saopštili su 8. decembra da postoji napredak u istrazi o lažnim dojavama o bombama u školama, zahvaljujući razmeni sa evropskim mehanizmima za brzu policijsku i krivičnopravnu saradnju.

MUP Srbije, Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal i Tužilaštvo za organizovani kriminal u zajedničkom saopštenju naveli su da su "preduzeli niz policijskih i tužilačkih radnji" u Srbiji, ali i putem mehanizama Evropske unije za brzu policijsku i krivičnopravnu saradnju Evropol (Europol) i Eurodžast (Eurojust).

"Saznanja i dokazi koji su tim prilikama razmenjeni, analizirani i utvrđeni su izuzetno tehnički složeni, ali su omogućili napredak u vođenju istrage", navodi se u saopštenju.

Nekoliko beogradskih škola dobilo je prethodnih dana anonimne dojave o postavljenim bombama, za koje se kasnije istragom nadležnih organa utvrdilo da su lažne.

Tim povodom ministarka prosvete Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je na konferenciji za medije 8. decembra da lažnim dojavama "neko hoće da izazove haos i kolektivni strah".

Đukić Dejanović je takođe navela da kada takve dojave stignu, policija ima "tačno određen redosled radnji i neke specifičnosti" koje primenjuje u zavisnosti od uzrasta dece.

"To što su u nekim školama otkazana takmičenja, što deca ne idu u školu, što u nekim okolnostima učitelji i nastavnici promene lokaciju dok se ne izvrši detekcija, to smatramo neophodnim", rekla je ona.

Lažnih dojava o bombi bilo je u Novom Pazaru, u zapadnoj Srbiji. Policija je 6. decembra u saradnji sa Službom za borbu protiv terorizma identifikovala dvojicu učenika jedne osnovne škole koji su, kako se sumnja, slali mejlove o postavljenim bombama u osnovnim i srednjim školama, kao i jednom marketu u ovom gradu.

U poslednjih mesec dana u Srbiji su učestale anonimne dojave o eksplozivnim napravama navodno postavljenim u školama. Slične prijave stizale su i na adrese pojedinih medija, Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) više puta su primile takve mejlove.

Prethodno su sa početkom ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. bile učestale dojave o navodno postavljenim bombama u najvažnijim objektima u Srbiji, posebno na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije