Indija počela vojne vežbe duž sporne granice sa Kinom

Datum: 04.09.2023
Podeli Tvituj

Indija je počela velike vojne vežbe duž sporne himalajske granice sa Kinom, a vežbe će trajati i tokom održavanja samita G20 u Nju Delhiju, na kome neće učestvovati kineski predsednik Si Džinping.

Jedanaestodnevne vojne vežbe predstavljaju „godišnje vežbe obuke“ u severnim zonama koje se graniče sa Pakistanom i Kinom, rekao je za Frans pres jedan vojni zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime pošto nema ovlašćena da govori za medije.

Odnosi između dve azijske sile Indije i Kine nategnuti su od sukoba u toj himalajskoj oblasti u junu 2020. godine u kome je poginulo 20 indijskih i najmanje četiri kineska vojnika.

Krajem avgusta izbile su nove tenzije kada je Peking objavio mapu na kojoj pretenduje na teritorije koje Nju Delhi smatra da njemu pripadaju.

Od tada su desetine hiljada vojnika nagomilane sa jedne i druge strane Linije faktičke kontrole (LAC), de fakto granice izmešu Indije i Kine, ali koja nije jasno markirana.

U avgustu su indijski premijer Narendra Modi i kineski predsednik Si Đinping imali redak direktan susret tokom samita zemalja u brzom razvoju Briks (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) u Johanesburgu.

Ipak za samit G20 najvećih svetskih ekonomija koji se održava 9. i 10 septembra u Nju Delhiju Kina šalje premiijera Li Ćijanga, a ne predsednika zemlje.

Indija nastoji da razvije bliskije veze sa zapadnim zemljama, i posebno u okviru Kvada, saveza koji okuplja SAD, Japan, Australiju i Indiju, i čiji cilj je da se suprotstavi jačanju Kine u Azijsko pacifičkom regionu.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije