Indijska vlada protiv priznanja istospolnih brakova

Datum: 12.03.2023
Podeli Tvituj

Vlada Indije protivi se priznavanju istospolnih brakova, navodi se u podnesku Vrhovnom sudu upućenom u nedjelju, 12. marta, a sud je pozvan da odbaci prigovore na trenutni pravni okvir koje su iznijeli LGBTI+ parovi.

Ministarstvo pravde smatra da je, iako mogu postojati različiti oblici odnosa u društvu, pravno priznavanje braka važeće za heteroseksualne veze i da država ima legitiman interes da se to održi, navodi se u podnesku u koji je Reuters imao uvid.

Postojeći zakon ograničen je na priznavanje "pravnog odnosa braka između muškarca i žene, predstavljenih kao muž i supruga".

Najmanje četiri homoseksualna para u posljednjih nekoliko mjeseci zatražila su od suda da prizna istospolne brakove, čime je stvorena osnova za pravno suočavanje s vladom premijera Narendre Modija.

Nasilje nad LGBTI+ osobama dostiglo je najvišu tačku u posljednjih deset godina u Evropi i Centralnoj Aziji u toku 2022. godine, pokazuje izvještaj koji je 20. februara objavilo Evropsko međunarodno udruženje lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interseksualaca (ILGA).

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije