Intenzivne borbe za Bahmut, obje strane situaciju opisuju kao 'tešku'

Datum: 13.03.2023
Podeli Tvituj

Ukrajinske snage odbile su nekoliko valova ruskih napada u i oko Bahmuta u posljednja 24 sata, priopćila je vojska, dok zapovjednici s obje strane opisuju situaciju u gradu u istočnoj regiji Donjeck kao "tešku".

"Tijekom proteklog dana postrojbe naših obrambenih snaga odbile su 102 neprijateljska napada... neprijatelj nije prestao s pokušajima zauzimanja grada Bahmuta", izvijestio je Glavni stožer ukrajinskih Oružanih snaga 13. ožujka.

Stožer je priopćio i da ruske trupe, unatoč "značajnim gubicima", nastavljaju nemilosrdni napad.

Borba za Bahmut jedna je od najdužih bitaka ruske invazije na Ukrajinu započete u 24. veljače prošle godine.

Stožer je naveo da su teške borbe također u tijeku u nekoliko drugih područja oko Bahmuta: Liman, Avdijivka, Marinka i Šahtarsk.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general Oleksandr Sirski, rekao je 13. ožujka da je "situacija oko Bahmuta i dalje teška".

Sirski je u poruci na Telegramu rekao da se ukrajinske snage u Bahmutu suočavaju s ponovljenim napadima plaćenika ruske privatne vojske Wagner, koji u više navrata pokušavaju doći do središta grada.

"Svi neprijateljski pokušaji da zauzmu grad odbijaju se topništvom, tenkovima i drugim vatrenim sredstvima", rekao je Sirski.

Šefa Wagnera Jevgenija Prigožina citirala je ruska državna novinska agencija TASS 12. ožujka koji je izjavio da se njegove snage suočavaju s "žestokom" borbom i da ukrajinska vojska šalje "beskonačne rezerve" u grad.

"Situacija u Bahmutu je vrlo teška, s neprijateljem koji se bori za svaki pedalj", kazao je. "I što se više približavamo središtu grada, borbe su sve žešće. Protiv nas koriste se topništva i tenkovi."

"Ukrajinci se nastavljaju opskrbljivati beskrajnim rezervama. Ali mi idemo naprijed i nastavit ćemo ići naprijed i nećemo sramotom prekriti slavu ruskog oružja", dodao je.

Britansko Ministarstvo obrane navelo je u izvješću 13. ožujka da je Prigožin, koji koristi osuđenike da nadoknadi gubitke u redovima Wagnera, vjerojatno izgubio pristup novačenju u zatvorima zbog sukoba s ruskim Ministarstvom obrane.

"Ako zabrana potraje, Prigožin će vjerojatno biti prisiljen smanjiti opseg ili intenzitet Wagnerovih operacija u Ukrajini", navodi se u izvješću britanske obavještajne službe.

Navodi se i da je, prema britanskim procjenama, "oko polovice zarobljenika koje je Wagner već rasporedio u Ukrajini vjerojatno postali žrtve".

Ukrajinska vojska je 12. ožujka priopćila da su dvije osobe poginule, a još tri ozlijeđene kada su ruske snage granatirale civilni cilj u Hersonu.

Herson je administrativni glavni grad jedne od četiri ukrajinske regije -- uz Donjeck, Luhansk i Zaporižje, gdje se nalazi najveća europska nuklearna elektrana - za koje ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da ih je anektirao u listopadu, što je većina svijeta odbacila.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije