Iran očekuje razmenu zatvorenika sa SAD, bez potvrde američkih zvaničnika

Datum: 18.09.2023
Podeli Tvituj

Iran očekuje da će se razmena zatvorenika sa SAD sprovesti danas kada se potvrdi da je Južna Koreja oslobodila šest milijardi dolara iranskih sredstava, rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova.

„Nadamo se da ćemo danas imati potvrdi da je isplaćena puna suma“ deblokiranih sredstava i da „će se razmena zatvorenika sprovesti istog dana“, sa oslobađanjem pet zatvorenih iranskih državljana u SAD, rekao je Naser Kanani na konferenciji za novinare u Teheranu.

Iran treba paralelno da oslobodi pet Amerikanaca.

„Pet zatvorenih građana koji su bili u Iranu će recipročno biti predati SAD-u, po njihovoj želji. Nadamo se da će se te dve stvari u potpunosti sprovesti prema dogovoru“, rekao je Kanani.

Rekao je da će dvoje iranskih zatvorenika koji će biti oslobođeni ostati u SAD.

Iranske agencije su odmah posle objavile, citirajući Kananija da će razmena zatvorenika biti izvršena danas.

Američki zvaničnici nisu potvrdili ove izjave.

Kananijeva objava data je nekoliko nedelja pošto je Iran javio da su pet zatvorenih Amerikanaca iranskog porekla prebačeni u kućni pritvor u okviru mera izgradnje poverenja dok je Seul dozvolio da se zamrznuta iranska sredstva prebace u Katar, kao zemlje posrednika u razgovorima između Teherana i Vašingtona.

Konačni iznos sredstava u dolarima koji će biti oslat iz Seula mogao bi da bude između šest i sedam milijardi dolara zavisno od kursa. Novac predstavlja sredstava koja Južna Koreja duguje Iranu a nije još platila za naftu kupljenu pre nego što je administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa uvela sankcije na takve transakcije 2019. godine.

SAD kažu da će sredstva kada stignu u Katar biti držana na specijalnim računima i da će moći da se koriste samo za humanitarne proizvode kao što su lekovi i hrana. Takve transakcije su dozvoljene prema američkim sankcijama usmerenim protiv Irana zbog njegovog razvijanja nuklearnog programa.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije