Iran potvrdio smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta

Datum: 12.03.2023
Podeli Tvituj

Iransko pravosuđe potvrdilo je u nedjelju smrtnu kaznu za švedsko-iranskog disidenta optuženog za "terorizam", više od dvije godine od njegova nestanka na aerodromu u Turskoj, izvijestila je pravosudna web stranica Mizan Online, a prenio Reuters.

Habib Čab zadržan je u Iranu od oktobra 2020. nakon što je nestao tijekom posjeta Turskoj i suđeno mu je u Teheranu koji ne priznaje dvojno državljanstvo.

Čab, koji je proglašen krivim za "korupciju na zemlji" i "formiranje pobunjeničke skupine", osuđen je na smrt 6. decembra 2022. U nedjelju, 12. marta, je objavljeno da je iranski Vrhovni sud potvrdio presudu.

"Smrtnu kaznu Habibu Farajolahu Čabu na temelju optužbi za korupciju na zemlji kroz formiranje, upravljanje i vodstvo pobunjeničke skupine pod nazivom Harakat al-Nidal, te osmišljavanje i izvođenje brojnih terorističkih operacija u pokrajini Kuzistan, odobrio je Vrhovni sud ”, objavio je Mizan Online.

Iran je optužio Harakat al-Nidala za "suradnju s drugim terorističkim skupinama", uključujući i izvođenje napada 2018. na vojnu paradu u Ahvazu u jugozapadnoj regiji Kuzestan, u kojem je, prema podacima vlasti, ubijeno 25 i ranjeno gotovo 250 ljudi.

Čab je posljednja osoba koja je osuđena na smrt nakon što je proglašen krivim za članstvo u Harakat al-Nidal, koju Teheran naziva "terorističkom skupinom".

Prošlog je tjedna sud u Ahvazu osudio na smrt šest muškaraca zbog napada koji su "izvršavali naredbe svojih europskih vođa".

Proglašeni su krivima za "oružane operacije" između 2017. i 2019. u kojima su ubijene četiri osobe, uključujući vojnika i dva člana iranske paravojne postrojbe Basij, navodi se u izvješću.

Optuženi, Habib Čab, osnivač i bivši vođa separatističke skupine pod nazivom Arapski pokret borbe za oslobođenje Ahwaza (ASMLA), živio je u Švedskoj 14 godina dok ga iranski obavještajci nisu namamili u Tursku.

ASMLA primarno ima sjedište u Nizozemskoj i Danskoj. Danske su vlasti optužile su vodstvo te organizacije za financiranje i promicanje terorizma u Iranu uz potporu Saudijske Arabije.

Krajem oktobra 2018. danska obavještajna služba optužila je iransku obavještajnu službu za planiranje atentata na najmanje jednog od trojice vođa danskog ogranka skupine, što je Teheran negirao.

U novembru 2017. vođa ASMLA-e ubijen je u Haagu u napadu za koji je nizozemska vlada rekla da je povezan s Iranom.

Nije bilo jasno kada bi kazna Čabu mogla biti izvršena.

Iranske vlasti rutinski izbjegavaju otkrivanje osnovnih informacija o pritvorima, suđenjima i drugim pravnim postupcima, uključujući fazu kažnjavanja u mnogim slučajevima smrtne kazne.

Islamska Republika Iran pogubi više ljudi svake godine nego bilo koja druga nacija osim Kine, prema skupinama za ljudska prava, uključujući Amnesty International.

Prošli je mjesec iransko pravosuđe usmrtilo kurdskog militanta koji je bio osuđen za ubojstvo policajca, što su osudile skupine za ljudska prava koje su ga nazvale političkim zatvorenikom.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije