Iz Sarajeva ka Srebrenici krenuo moto maraton 'Da se ne zaboravi i ne ponovi'

Datum: 10.07.2024
Podeli Tvituj

Kolona bajkera, koji učestvuju u moto maratonu "Da se ne zaboravi i ne ponovi", krenula je u srijedu iz Sarajeva ka Srebrenici, gdje će 11. jula biti obilježena godišnjica genocida nad Bošnjacima.

Riječ je o 13. maratonu, u kome sudjeluje nekoliko stotina motociklista, koji je posvećen godišnjici srebreničkog genocida.

Motoristi su dan ranije krenuli iz Bihaća, na zapadu Bosne i Hercegovine, a u Potočare bi trebali doći u srijedu poslijepodne.

Oni su iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Švicarske, Turske, Crne Gore i Srbije.

U Sarajevu je na platou ispred Velikog parka postavljen Srebrenički cvijet, simbol stradanja u srebreničkom genocidu, gdje je organizovan performans. Na tom mjestu su učesnici moto maratona položili cvijeće.

U Potočarima će u Memorijalnom centru ove godine biti sahranjeno 14 žrtava srebreničkog genocida.

Najmlađa žrtva je Beriz Mujić, koji je u julu 1995. godine imao 17 godina, dok je najstarija žrtva 68-godišnji Hamed Salić.

U Srebrenici i okolnim mjestima, u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske (VRS) ubile su više od 8.300 Bošnjaka.

Međunarodni sud pravde u Hagu je presudom iz 2007. godine taj zločin okarakterisao kao genocid. U to vrijeme je Srebrenica bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija (UN).

Isti sud je Srbiju proglasio krivom za nesprječavanje genocida, te kršenje obaveze da kazni njegove počinioce.

Do danas je pred različitim sudovima za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Radovan Karadžić, prvi predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), osuđen je u Hagu pravomoćno na kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici, kao i zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u drugim dijelovima BiH.

Na doživotnu kaznu na istom sudu za genocid je osuđen i glavni komandant VRS-a, Ratko Mladić.

Osuđeni su i Ljubiša Beara, bivši načelnik za sigurnost Glavnog štaba (GŠ) Vojske Republike Srpske (VRS), Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta za obavještajno-sigurnosne poslove GŠ VRS-a, te Vujadin Popović, načelnik sigurnosti Drinskog korpusa VRS-a.

Generalna skupština UN-a je u maju ove godine usvojila Rezoluciju, kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Rezolucijom se, pored ostalog, osuđuju negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, što je zabranjeno i Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije