Izrael donio zakon koji štiti Netanjahua

Datum: 23.03.2023
Podeli Tvituj

Izraelski parlament Kneset usvojio je u četvrtak ujutro, 23. marta, zakon kojim se ograničavaju uvjeti pod kojima premijer Izraela može biti smijenjen.

Protivnici aktualnog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) kažu kako zakon ima za cilj da ga zaštiti jer mu se sudi za korupciju u tri slučaja.

Zakon je usvojen poslije žučne debate koja je trajala cijelu noć, u drugom i trećem čitanju, sa 61 glasom za i uz 47 protiv.

Zakon onemogućava da najviši sud naredi premijeru da uzme odsustvo, što se smatra reakcijom na zabrinutost kako bi Visoki sud mogao naložiti Netanjahuu povlačenje zbog potencijalnog sukoba interesa jer nadgleda nastojanja koalicije da provede kontroverzne reforme pravosuđa, a njemu se sudi.

Netanjahu je optužen za prijevaru, zloupotrebu povjerenja i za primanje mita jer je navodno dobivao skupe poklone od bogatih pristalica i pokušavao tajnim sporazumima ishoditi povoljno izvještavanje u medijima o sebi i svojoj obitelji. On poriče da je bilo što loše učinio.

Na osnovu zakona o opozivu, tri četvrtine ministara u vladi ili poslanika može primorati premijera da uzme privremeno odsustvo i to jedino zbog mentalnih i fizičkih zdravstvenih razloga, prenose izraelski mediji.

Opozicija je podnijela niz primjedbi na prijedlog zakona, a šef poslaničkog kluba Netanjahuovog konzervativnog Likuda Ofir Kac dogovorio je s opozicionarima da se debata o prijedlogu ograniči na 16 sati.

Kac je branio prijedlog zakona tvrdeći kako će donijeti stabilnost jer će otežati smjenu premijera protiv njegove volje.

Lider opozicije Jair Lapid je osudio usvajanje zakona, kao i koaliciju za koju je rekao da je "poput lopova u noći usvojila nepristojan i pokvaren lični zakon protiv neosnovanih glasina o izuzeću".

"Građani Izraela znajte, baš prije praznika (Pashe) i dok troškovi života rastu, da još jednom Netanjahu brine samo o sebi", rekao je Lapid.

Zastupnik Avigdor Liberman je najavio kako će njegova partija Izrael naš dom (Jisrael bejtenu) podnijeti zahtjev sudu da zakon obori te da neće dozvoliti da država Izrael postane "Netanjahuova monarhija".

Čelnica Laburističke stranke lijevog centra Merav Mihaeli je osudila "sramotan zakon čija je čitava svrha spriječiti Netanjahua da bude poslan u zatvor" i dodala kako je ovo "drugi rat za nezavisnost u kojem se mora pobijediti".

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije