Izrael nagovestio šire operacije na jugu Gaze: Stanovnici upozoreni da se sklone

Datum: 16.11.2023
Podeli Tvituj

Izraelske snage su bacale letke, upozoravajući Palestince da se premeste iz delova južnog Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, ukazujući da bi to mogao biti znak mogućeg širenja vojnih operacija na područja u koja su se sklonile stotine hiljade ljudi na osnovu ranijih naredbi o evakuaciji.

Širenje operacija na jug, gde izraelska vojska svakodnevno izvodi udare iz vazduha, preti da pogorša tešku humanitarnu krizu na teritoriji pod opsadom.

Oko 1,5 milona od 2,3 miliona stanovnika Gaze je interno raseljeno, najviše na jug, gde je sve manje hrane, a nama ni vode ni struje.

U lecima bačenim istočno od južnog naselja Kan Junis upozoravaju se stanovnici da se evakuišu i navodi da svako u blizini ekstremista i njihovih pozicija „dovodi svoj život u opasnost“. Leci sličnih poruka su bačeni na severni deo Gaze nedeljama pre početka kopnene invazije.

Dva lokalna novinara koji žive kraj Kan Junisa su potvrdili da su leci bačeni. Postavljene su i fotografije na društvenim mrežama, a izraelska vojska je odbila da to komentariše.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je u sredu da će kopnena ofanziva na kraju „uključiti sever i jug“ i zapretio da će Izrael „udariti na Hamas gde god da je“.

Vojska je saopštila da je uglavnom konsolidovala kontrolu severa, uključujući preuzimanje i rušenje zgrada vlade.

Danas je vojska digla u vazduh kuću koja je pripadala vođi Hamasa Ismailu Hanijeu. Ostalo je nejasno da li je neko bio u kući, a za Hanijea se zna da živi u inostranstvu.

Na jugu nestašica goriva preti da parališe isporuku humanitarne pomoći, a internet veze i mobilni telefoni ne funkcionišu.

Izrael je dozvolio da se Gazi isporuči mala količina goriva u sredu, prvi put od početka rata kako bi Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA), koja obezbeđujeje osnovne usluge stotinama hiljada ljudi, mogla da nastavi ograničenu ispruku pomoći preko graničnog prelaza Rafa prema Egiptu.

Isporučena količina goriva se ne može koristiti za bolnice, ni za desalinizaciju vode i pokriva manje od 10 odsto potreba agencije da nastavi s spasavanjem života, rekao je direktor UNRWA Tomas Vajt.

Ako se operacije prošire na jug nejasno je kuda će stanovnici Gaze pobeći jer Egipat odbija masovno raseljavanje na svoju teritoriju

U međuvremenu vojnici nastavljaju da pretražuju bolnicu Šifa na severu Pojasa pošto su u nju ušlu u sredu rano ujutru i tek bi trebalo danađu dokaze da je tamo centralna komanda Hamasa za koju Izrael tvrdi da je skrivena ispod bolničkog kompleksa.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije