Izrael ubio tri Palestinca na Zapadnoj obali

Datum: 09.03.2023
Podeli Tvituj

Izraelske snage ubile su u četvrtak ujutro tri Palestinca nedaleko od Dženina, na Zapadnoj obali, izvijestilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Radio Hamas javio je da su izraelske snage tražile grupu poznatu kao Džaba brigada i da su ubile njenog lidera.

Kako javlja palestinski radio, izraelske snage upale su u selo Džaba, južno od Dženina, okružile kuću u kojoj je došlo do razmjene vatre i jedna osoba je uhapšena prije nego su se vojnici povukli.

Ministar bezbjednosti Izraela Itamar Ben-Givr potvrdio je da su ubijena tri Palestinca i pozdravio preciznu akciju i eliminaciju onih koji su otvorili vatru na vojnike.

Izraelska vojska nije potvrdila incident koji se dogodio nakon što su njihove snage upale u izbjeglički kamp u Dženinu na Zapadnoj obali u utorak i ubili najmanje šest palestinskih napadača.

Među ubijenima je i pripadnik Hamasa osumnjičen za ubistvo dva brata iz jevrejskog naselja nedaleko od sela Huvara.

U međuvremenu, Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog eskalacije tenzija na Zapadnoj obali, a očekuje se posjeta američkog ministra odbrane Lojda Ostina Izraelu.

Ubistvo dva brata Izraelca izazvalo je napade odmazde jevrejskih naseljenika koji su ubili jednog Palestinca i zapalili desetine kuća i automobila što je jedan izraelski komandant opisao kao "pogrom".

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije