Izvoz iz Srbije na Kosovo manji za oko 50 miliona evra

Datum: 04.09.2023
Podeli Tvituj

Kosovska carina je potvrdila da je ulazak srpskih proizvoda značajno opao i da je u junu i julu ove godine vrednost uvoza iz Srbije bila skoro 20 miliona evra, odnosno za preko 50 miliona evra manje nego u istom periodu prošle godine.

Carinici su pojasnili da uvoz koji je nastavljen uključuje sirovine i poluproizvode koji su potrebni za finalnu proizvodnju.

Srbija je do zabrane uvoza bila među zemljama sa najvećim prisustvom svojih proizvoda na Kosovu, dok je roba koja je ima u prodavnicama, pre svega prehrana, uvezena pre 15 juna.

U Privrednoj komori Kosova (PKK) navode da su preduzeća već zamenila većinu proizvoda iz Srbije proizvodima iz drugih zemalja.

Nekoliko stranih kompanija, koje su proizvodile robu u Srbiji, preorijentisalo je poslovanje na fabrike koje imaju u regionu, rekao je za prištinske medije predsednik Privredne komore Kosova Ljuljzim Rafuna.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija je postala glavna destinacija uvoza kosovskog biznisa, jer teritorijalna blizina ne povećava rokove transporta robe, a samim tim ni njihovu cenu.

„Građanima su ponuđeni proizvodi istog kvaliteta i nema poskupljenja, iako su uvezeni iz druge zemlje“, rekao je Rafuna.

U julu je vrednost robe koja je na Kosovo ušla iz Severne Makedonije premašila 30 miliona evra, što je u odnosu na isti period prošle godine više za oko osam miliona evra.

Povećan je i uvoz iz drugih zemalja, poput Nemačke, preko 53 miliona evra u julu prošle godine, a u julu ove blizu 70 miliona evra.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije