Jak zemljotres u Turskoj i Siriji rušio zgrade, više od 600 mrtvih

Datum: 06.02.2023
Podeli Tvituj

Snažan zemljotres pogodio je jugoistočnu Tursku, u blizini sirijske granice i usmrtio više od 600 ljudi u Siriji i Turskoj, dok su mnogi zarobljeni u ruševinama, javlja BBC. Strahuje se da će brojke stradalih samo rasti. Hiljade povređenih, srušeno najmanje 140 objekata.

Američki institut za seizmologiju saopštio je da se potres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale dogodio u 4.17 po lokalnom vremenu, na dubini od 17,9km, u blizini grada Gazijantep.

U Turskoj, zvaničnici su potvrdili da su do sada više od 284 osobe stradale u 10 gradova koji su bili najviše pogođeni potresom.

U Siriji je, prema poslednjim podacima koje je objavila Sirijska opservatorija za ljudska prava, poginulo 320 osoba. Prema podacima koje su izneli državni zvaničnici – poginulo 237 ljudi.

Povređeno je više hiljada osoba, od čega više od 2.300 samo u Turskoj, rekli su isti izvori.

Strahuje se da će broj stradalih brzo rasti u narednim satima.

Mnoge zgrade su srušene i spasilački timovi su poslati u potragu za preživelima.

Epicentar zemljotresa bio je u okrugu Pazarčik, u provinciji Kahramanmaraš na jugoistoku Turske, na oko 60 kilometara vazdušne linije od granice sa Sirijom.

Zemljotres koji je pogodio Tursku izuzetno je jak i razoran pre svega jer je epicentar bio na maloj dubini, u području koje je inače trusno i gde se dve tektonske ploče sudaraju.

"Ovo je bilo relativno plitko, ispod 20 kilometara i oslobođena je velika energija i, prema podacima koje sada imamo, reč je možda i o najjačem zemljotresu u tom području".

 

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije