Jeremić: EU nudi nastavak iluzije o članstvu za realno priznanje Kosova

Datum: 07.11.2023
Podeli Tvituj

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi trebalo odbaciti ponudu EU kojom od Srbije traži stvarno priznavanje Kosova i Metohije kao nezavisne države, a zauzvrat joj nudi, kako je ocenio, privremeni nastavak iluzije da će postati članica Unije.

„Srbija ne bi bila primljena u EU čak i da prizna Kosovo i zato mora da odbaci francusko-nemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije i redefiniše svoje odnose sa EU tako da teži članstvu u Evropskom ekonomskom prostoru (EEP), koje je ostvarivo i ne zahteva priznavanje Kosova“, rekao je Jeremić.

On je ocenio da nijedna druga država Zapadnog Balkana takođe neće postati članica EU, nego EEP, što podrazumeva unutrašnje reforme vrlo slične onim koje se sprovode u procesu pristupanja EU.

„EEP je sve što i EU, osim zajedničke spoljne i bezbednosne politike, koju Srbija ne može da ima sa EU zbog neprihvatljivog uslova da prizna Kosovo i da uvede sankcije Rusiji. To je takođe povezano sa Kosovom i Metohijom, jer se ne može u istom dahu biti i protiv nezavisnosti Kosova i za sankcije Rusiji, zbog njihovog prava veta u Savetu bezbednosti UN“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka odlučila da na izborima nastupi samostalno pod sloganom „Siguran izbor – ozbiljni ljudi“ i da kandiduje odbijanje evropskog sporazuma, povratak ekonomske suverenosti Srbije i zabranu iskopavanja litijuma.

„Danas na svetu ne postoji tehnologija iskopavanja litijuma koja ne podrazumeva trajno i nepovratno uništavanje životne sredine. Litijum se nigde na planeti ne iskopava tamo gde žive ljudi. Srbija bi bila prva država u kojoj bi se iskopavao litijum tamo gde žive ljudi“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ocenio da Srbija mora da povrati finansijski sistem pod svoju kontrolu otvaranjem Državne razvojne banke i domaćih komercijalnih banaka.

„Hitno mora da se zaustavi ogromno zaduživanje u inostranstvu i davanje tog novca stranim kompanijama za subvencije koje iznose i do 144.000 evra po radnom mestu. Subvencije iz državnog budžeta je potrebno preusmeriti na poljoprivredu, kao i na domaća mala i srednja preduzeća“, zaključio je Jeremić.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije