Kina negira optužbe za prisilnu asimilaciju i ograničavanje verskih sloboda na Tibetu

Datum: 10.11.2023
Podeli Tvituj

Regionalne tibetanske vlasti odbacile su danas navode o sprovođenju prisilne asimilacije i ograničavanju verskih sloboda, uz komentar da bi tibetanski budizam trebalo da se prilagodi kineskom kontekstu.

Potpredsednik Vlade regiona Tibet Su Žitao stao je u odbranu „internatskog sistema“, koji su strani aktivisti kritikovali rekavši da vlasti oduzimaju decu od njihovih roditelja i njihovih tibetanskih zajednica.

On je rekao da je Kina otvorila škole kako bi poboljšala obrazovanje dece iz udaljenih područja.

„Tvrdnja da su tibetanska deca primorana da idu u internate je namerno blaćenje sa skrivenim motivom“, rekao je on na konferenciji za novinare na kojoj je objavio zvanični izveštaj o politici Komunističke partije u Tibetu.

U izveštaju se veliča napredak u ekonomskom razvoju, socijalnoj stabilnosti i zaštiti životne sredine.

Kina je izgradila autoputeve i brze pruge kroz taj planinski region i promovisala turizam kao način za povećanje prihoda.

Ali aktivisti i neke zapadne vlade optužuju Kinu za kršenje ljudskih prava i potiskivanje tibetanske kulture u nastojanju da se uguši svaki pokret ka secesiji ili nezavisnosti piše AP.

„Moramo da nastavimo sa prilagođavanjem religije kineskom kontekstu i usmeravanjem tibetanskog budizma da se prilagodi socijalističkom društvu, što može pomoći tibetanskom budizmu da se bolje prilagodi realnosti Kine“, rekao je on. ;

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije