Koalicija "Vakat" najoštrije osuđuje govor narodnog poslanika Usame Zukorlića u Skupštini Srbije

Datum: 04.02.2023
Podeli Tvituj

Koalicija Demokratska stranka Bošnjaka - Vakat, saopštenjem za javnost, najoštrije osuđuje jučerašnji govor u raspravi o Kosovu u Skupštini Srbije poslanika SPP Usame Zukorlića.

„U svom govoru poslanik PDP-a Usame Zukorlić je izneo neke neistine i smatramo da ova inicijativa nije samo njegova i da ne dolazi slučajno u trenutku kada je fokus na pregovorima između Republike Kosovo i Republiku Srbiju. On u svom govoru pokušava da obmane javnost, jer je navodno glas Bošnjaka, Goranaca, pa čak i Roma i Aškalija Kosova.(?)

U daljem obraćanju on se „bori“ za bosanske opštine na Kosovu, za koje ne zna ni nazive tih opština, pa ih naziva „Sredačka Župa“.(?)

On i ne zna da župski kraj ima oko 15 naselja i mnogo više od pet hiljada stanovnika!

Govori o obrazovanju, za koje su se kosovski Bosanci borili od formiranja institucija na Kosovu, za učenje na bosanskom jeziku!

Pozivate nas da izdajemo srpska dokumenta da se slobodno krećemo po Bosni i Hercegovini??

A ponašate se kao da ne znate da slobodu kretanja sa kosovskom ličnom kartom godinama štiti srpska strana u Bosni i Hercegovini koja ima pravo veta!

On granicu Republike Kosovo naziva „administrativnom granicom.“? itd.

Usana Zukorlik treba da zna:

– kosovski Bošnjaci imaju svoje legalne i legitimne predstavnike kako na centralnom tako i na lokalnom nivou;

– kosovski Bošnjaci su osnivači institucija u Republici Kosovo;

- Kosovski Bošnjaci imaju svoj 'glas' sa tri poslanika u Skupštini Kosova;

- Kosovski Bošnjaci su potpisnici Deklaracije o nezavisnosti Republike Kosovo;

- Bošnjaci Kosova uveli su obrazovanje na bosanskom jeziku mnogo ranije nego Bošnjaci u Srbiji;

– Kosovski Bošnjaci će svoja prava zagarantovana Ustavom Republike Kosovo i zakonima, kao što je formiranje opština, ostvarivati u Skupštini Kosova, a ne na vaš predlog i na predlog onih koji vas podržavaju sa Kosova, za pitanje naših opština da se "reši" u srpskom parlamentu i oni koji se hvale vašim nepotrebnim govorom.

Gospodine Zukorliću, Vi ste svojim govorom u Skupštini Srbije pokušali da napravite razdor između Bošnjaka Kosova i našeg bratskog većinskog naroda – Albanaca.

Koalicija Demokratska stranka Bošnjaka - Vakat, ograđuje se od vašeg govora u kojem ste govorili neistine, a najveća neistina je da ste 'glas Bošnjaka Kosova'.

Bože sačuvaj nas od ove tvoje pomoći.

Prvo pokušajte da svom kolegi iz PDP-a sugerišete da je veoma jeftino nazvati Kosovo „Kosovo i Metohija“ u govoru u ime vaše stranke PDP u Skupštini Srbije.

Posle svega iznetog u Vašem govoru na sednici o Kosovu u Skupštini Srbije, molimo Vas da se javno izvinite Bošnjacima Kosova“, stoji na kraju odgovora iz koalicije „Vakat“.

Izvor:
Podeli vest:
Podeli Tvituj

Vesti iz iste kategorije